Användning av Flat Speglar & konkava speglar

April 30

Användning av Flat Speglar & konkava speglar


Speglar är tillverkade av högpolerad, belagt glas, kiseldioxid eller plast, eller metaller såsom koppar eller nickel, för att reflektera ljus. Reflexbeläggning för tydliga ytor innefattar tunna skikt av aluminium, silver, guld, rodium eller en specialiserad beläggning som skiktade dielektriska filmen. En skyddande beläggning är målat över det reflekterande beläggning för att försegla den och förhindra repor som skulle påverka förmågan hos spegeln för att effektivt reflektera ljus. Speglar finns i olika stilar, men två vanliga stilarna är platt och konkava. Här är några av deras användningsområden.

Vardagliga Användning av Flat Speglar

Platta speglar används varje dag för att tillåta människor att se sig själva och för dekorativa ändamål. Många vägg lampetter använder speglar för att reflektera ljus tillbaka ut i rummet för att maximera ljusstyrkan på skansen. Plana speglar används också för att reflektera ljus bort från en yta, såsom med spegel solglasögon. Bil speglar låta förarna se lätt platser bakom och bredvid bilen utan att vända på huvudet. Kaleidoscopes använder plana speglar för att förvränga bilder av små föremål inuti och att skapa mönster.

Särskilda användningar av Flat Speglar

Det finns många samhälls användningsområden för plana speglar, inklusive användning i periskop för att tillåta objekt ses från olika vinklar och runt hörn. Plana speglar är en viktig del av solpaneler, reflekterar ljuset från solen till en särskild punkt i panelen som samlar det som energi och värme. Plana speglar används också i okularen av teleskop.

Vardagliga Användning av konkava speglar

Konkava speglar, som också används dagligen, förstora föremål som förs nära sin yta. Till exempel, rakning och make-up speglar använder konkava speglar. Bil strålkastare använder också konkava speglar bakom lamporna för att fånga och koncentrera ljus och sprida den utåt.

Särskilda användningar av konkava speglar

Konkava speglar används i mikroskop för att hjälpa dem att se mer om den värld vi lever i; ljus samlas in och sköt genom provet, vilket gör att den kan ses tydligare. Teleskop använder också konkava speglar, så att vi kan utforska universum utanför den värld vi lever i; deras konkava speglar samla ljus från stjärnor och sken bilder på en plan spegel, som ses från ett okular.


Relaterade artiklar