Hur man skriver en kort biografi mall

January 28

Hur man skriver en kort biografi mall


När du skriver en biografi (bio), fråga dig själv vem du skriver för och vad du vill kommunicera. Vad gör din publik bryr sig om? Vad kommer att göra bio relevant för dem? En bra bio bildar en djup samband med läsaren, så att de kommer att vara beredda att höra eller läsa ytterligare information från motivet.

Instruktioner

• Tänk på vad som är viktigt för läsaren och betona dessa punkter. Om bio introducerar en vetenskapsman, kommer deras akademiska meriter och viktiga upptäckter eller publikationer vara relevanta. Om bio är att införa en filmstjärna, använda en helt annan taktik erat sina berömda filmer eller berättelser om dem. I båda fallen, vara noga med att förstå vad publiken är ute efter.

• Håll materialet kort. Den biologiska är tänkt som en introduktion till en person, inte en lunta om hela sitt liv. Håll bio till flera meningar eller högst ett par stycken. Publiken eller läsarens uppmärksamhet kommer att hållas under den perioden och du kan klippa rakt på sak av bio.

• Avstå från detaljer som din publik inte kommer att vara intresserade. Detta går hand i hand med att hålla bio till en kort längd. Om bio är för en idrottsman, kommer publiken troligen inte vill veta om personens redovisningsstudier efter pensioneringen från sport. Naturligtvis detaljerna kontra främmande material är en dom samtal som blir bättre med erfarenhet.

• Avsluta med en personlig anekdot. Detta personalises bio och gör publiken känner en anslutning till person. En enkel personlig kommentar kan vara "Mr Smith är från London, är gift och har två barn." Däremot kan en mer detaljerad anekdot också ingå som innehåller en berättelse med en relevant innebörd för publiken.


Relaterade artiklar