Hur ser en vanlig Stoma se ut?

June 4Ordet "stomi" härstammar från girighet ordet för mun "klyvöppningar." En naturlig stomi är känd som någon öppning i kroppen, såsom munnen. Vanligtvis när en läkare hänvisar till en stomi, är han eller hon med hänvisning till en konstgjord öppning skapad av läkare, vanligtvis i tjocktarmen, som är sytt öppen genom huden. När en öppning är gjord i tarmen, kan avföring rinna direkt ut från tjocktarmen, ut ur stomin, och in i en påse utanför kroppen. På så sätt kan ändtarmen förbikopplas. Det är vanligt att en stomi att bli smittad. Utan ordentlig desinfektionsmedel och rengöring vård, kan en stomi blir lätt röd eller irriterad, vilket kan skapa en infektion.

Signifikans

Vissa stomi operationer är tillfälliga och kommer att tas bort när kroppen har läkt. Matningssonden kan placeras direkt in i magen med användning av en stomi, och ibland individer som har svårt att urinera kan ha en stomi placeras i hans eller hennes blåsan. Stomin påsen, som är fäst vid stomin och slitna på insidan av kläder, är vanligtvis engångs och behöver bytas.

Typer

Typer av stomi förfaranden inkluderar kolostomi, där stoman skapas från tjocktarmen, urostomi, där urinvägarna är ansluten till den abdominala väggen, ileostomi, där öppningen är skapad från tunntarmen, gastrostomi, där stomat är ansluten direkt till magen för att fästa en matningsslang, och jejunostomi, där öppningen är i tunntarmen, som också används för att fästa en matningsslang.

Tidsram

En tillfällig stomi skapas vanligtvis att installera matningssonden, och kan användas i flera månader samtidigt. Sedan stomin nödvändiga organ kommer att sys upp och kroppen kommer att återgå till det normala. En permanent stomi kommer att vara på plats under längre tid, ibland hela livet på patienten. Permanenta stomier är inte nödvändiga i de flesta patienter och vanligtvis inte rekommenderas, utom när det gäller kolostomi. Permanenta stomier, dock blir allt vanligare inom medicin, så det är viktigt att kunna berätta när stomin är infekterad.

Funktioner

En frisk stomi visas stor, röd och svullen direkt efter operationen. Efter några veckors återhämtning bör dock stomin verkar mycket mindre och krympa bara något förbi huden. Stomin kan visas skrumpna och rynkiga, nästan som en navel. Om du har en stomi som evakuerar fast avfall, visas det mindre och mindre rött än en stomi som frigör flytande avfall, eftersom flytande avfall är mer benägna att komma i kontakt med huden och irritera den. Det är viktigt att du rengör stomin regelbundet för att förhindra infektion. Stomin rengör sig genom att släppa slemhinnor som befriar många främmande partiklar från området, men det är också viktigt att skölja stomin i vatten och ljus tvål, om det behövs. Stomin bör aldrig skrubbas eller repad med fingrarna, spikar eller främmande föremål.

Varning

Om en stomi visas alltför röd eller svullen efter flera veckor, kan det vara smittade. Gnugga inte eller plocka på stomin. Om du har kroppshår runt stomin, trimma håret regelbundet för att förhindra håret från att växa inuti stomin. Huden på din stomi ska se ut huden på andra ställen på kroppen och bör inte vara alltför röd eller irriterad. Du kan använda ett bindemedel för att ansluta din stomipåse, men inte repa eller plocka på tätningsmedlet när påsen har tagit fart. Det är mycket bättre att lämna stomin ensam än att försöka gnugga limmet bort. Se en läkare omedelbart om din stomi blir röd, irriterad eller smärtsamma.


Relaterade artiklar