Hur gör Dolphins Använd Echolocation?

August 24

Hur gör Dolphins Använd Echolocation?


Delfiner är däggdjur som lever i haven. De är släkt med de typer av valar som har rader av tänder som används för att fånga fisk och marina djur för mat. Delfiner är mycket intelligenta och komplexa varelser som har en specialiserad uppsättning av organ som gör det möjligt för dem att "se" med hjälp av ljud.

Delfiner kan avge ett högfrekvent serie klick i en smal stråle direkt framför dem. Eftersom klickljud slå ett föremål, såsom en fisk, en del av ljudet reflekteras tillbaka som ett eko till delfin, som kan höra ljud och uppfatta en bild av objektet eller fisk. Processen är känd som ekolokalisering, och är samma princip som används i sonar navigering på ubåtar.

Delfinen har några anmärkningsvärda strukturer för att producera ljud och att upptäcka de återvändande ekon. I luftkamrar nära blåshål på toppen av en delfin huvud, det finns ett par liplike membran som delfinen tvingar luft genom att producera ljud. Membranen likna läpparna hos en apa och hänvisas ibland till som "apa läppar." På framsidan av en delfin huvud, alldeles framför de ljudproducerande membran, finns det en rundad kupolliknande struktur som kallas "melon", som är gjord av fettvävnad och olja. Delfinen använder den som en lins, upphandlande dithörande muskler att förstärka och fokusera ljudet i en kraftfull, koncentrerad stråle. Klicken är i ett ljudintervall som ligger ovanför intervallet för människans hörsel.Delfinen har specialiserat strukturer för att ta emot ljudet också. återvändande ekon absorberas av speciella ljudledande vävnader i nedre käkben av delfiner. Ljudvågorna leds direkt till delfinens innerörat. (En delfinens ytterörat har en mycket liten öppning som inte verkar ha någon funktion.)

Hjärnan av en delfin är mycket stort, större proportionellt än en mänsklig hjärna. En stor del av delfinens hjärna ägnas att höra och uppfattningen av ljud. Forskning visar att delfiner faktiskt kan "se" bilder från de mönster som skapats av ekon. De kan även ha en typ av röntgen-liknande vision som kan se benstomme och andra funktioner hos fisk som är under huden, eftersom ljudvågorna kommer att resa genom mjukare kroppsvävnader och reflekteras tillbaka på ekon.

Dolphin ekolod eller ekolokalisering är mycket känslig. De kan upptäcka skillnader i objekt så små som en kärna av majs från femtio meters avstånd. En delfin ofta echolocate genom att sända ut klick medan sopa huvudet tillbaka från sida till sida. Delfinen pausas mellan en serie klick för att höra de återvändande ekon innan den avger en annan serie klick. Delfiner kan även berätta vilken typ av fisk man ser med sin sonar och kommer att undvika fisken det inte gillar. Det finns fortfarande okända element i delfinens avancerade ekolod förmågor, och forskning pågår för att lösa mysteriet med de talanger i denna fascinerande marina däggdjur.


Relaterade artiklar