Historien om indiska kläder

June 13Indiska kläder genom historien varierar kraftigt efter region, kultur, religion och klimat. Saris och salwar kameez - en unisex dräkt bestående av lösa byxor och en tunika - är traditionell klädsel för indiska kvinnor. Indiska män traditionellt bär lungi, dhoti eller Kurta. Medan europeiska stilar visas ofta i stora indiska städer som Mumbai, många indier håller traditionella kläder.

Historia och Politik

Traditionell indisk dräkt tog på politisk betydelse under Indiens kamp för självständighet från det brittiska styret under första halvan av 20-talet. Mohandas Gandhi berömda bar traditionella indiska dhoti och sjal. Den dhoti är rektangulär remsa av tyg cirka 7 varv lång. Män bär dhoti lindade och knutna runt benen och midjor. Gandhi handspunnet garn för tygerna han bar. I Indien, Gandhis val av klädsel blev politiskt menings eftersom det talade till rörelsen att avvisa brittiska varor och stödja indiska produkter och traditioner.

Sari

Den sari, ibland stavat "sari" är en lång remsa av unstitched trasa som kvinnor drapera över kroppen på flera olika sätt. I slutet av 20-talet, är det vanligaste sättet att bära sari att linda den runt midjan och drapera den över axeln. Kvinnor bär sari över en underkjol och en monterad kortärmad blus som kallas en "Choli" eller "ravika."

Den Sari i historia

Historiker spår omnämnanden av draperade tyg kläder så långt tillbaka som Indusdalen Civilization (2800-1800 f Kr), där arkeologer upptäckt en staty av en präst som bär en insvept trasa. Även utan exakta datum, de flesta historiker överens om att saris utvecklas samtidigt i norra och södra Indien, och att kvinnor har burit sari i sin nuvarande form i hundratals år. I slutet av 19th och 20th century sari blev en symbol för den indiska nationen. Flera kända artister som Ravi Varma och Abanindranath Tagore gjort målningar som presenterar flera kvinnor klädda i de regionala variationer i sari att symbolisera mångfald och enhet det indiska folket.

Dhoti

De indiska västra delstaterna Rajasthan, Gujarat och Maharashtra har ett stort antal män som fortsätter att bära dhoti. Det finns många regionala variationer i hur män bär dhoti över hela Indien. I Gujarat exempelvis män bär dhoti med en kort kurta ovanpå, en så kallad "kediya" (en Kurta är en lös tunika knäppt halvvägs ner på framsidan). Den dhoti är också föremål för flera regler för etikett. I den södra delen av Indien, män drar ibland upp dhoti och vik toppen runt midjan - den dhoti slutar sedan något under knäna. Men många tror att prata med kvinnor med dhoti bärs i detta kortare sätt är oanständigt och respektlöst.

Den Dhoti i historia

Liksom sari, har indiska burit dhoti och stilar som liknar den dhoti under flera århundraden. Flera dhoti stilar visas i Amaravati skulpturer gjorda under satavahana i södra Indien (2: a till 3: e-talet f.Kr.). Många av dhotis huggen i Amaravati skulpturer har också kamarbands, är ett stort inslagna linning vars namn källan i västra bältet.


Relaterade artiklar