Skillnaderna i palmolein och palmolja

February 15

Skillnaderna i palmolein och palmolja


Palmolja och palmolein kommer från samma anläggning, en palmarter som kallas E. Guineesis. Denna anläggning växer i Sydostasien, Afrika och Latinamerika, och människor har konsumerat olika delar av det i över 5000 år.

Palmolja

Palmolja utvinns ur fruktköttet av E. Guineesis användning av tryck. I sin oraffinerad form är palmolja ljus orange färg på grund av höga halter av karoten pigment. Oljan är halvfast vid rumstemperatur och är mycket resistent mot oxidation och långvarig exponering för värme. Palmolja används flitigt i margarin och vegetabiliska matfetter.

Palm Olein

När den halvfasta palmolja är raffinerad, separerar detta till palmolein och palmstearin. Den palmolein har andra egenskaper än palmolja, notably att det förblir fullständigt flytande vid rumstemperatur. Det är mycket värmebeständigt, liknande palmolja, och den motstår också bildandet av nedbrytningsprodukter under stekning och ökar hållbarheten för många produkter.

Största skillnaden

Även om palmolja och palmolein produceras från samma planta och dela många liknande egenskaper, är den största skillnaden mellan dem deras kemiska tillstånd vid rumstemperatur. Halvfast palmolja används oftare som ett fett i bageriprodukter, medan vätske palmolein anses vara den "gyllene standarden" och är den mest använda olja för stekning i världen.


Relaterade artiklar