Måltid plan för en glutenfri diet

May 29Gluten är ett protein som finns i vissa korn. Detta protein kan innebära stora problem när de konsumeras av personer med celiaki. De flesta celiaki drabbade är skyldiga att anta en glutenfri diet. Detta innebär att undvika alla eventuella livsmedel som innehåller gluten. Även om detta kan verka som ett besvär, med lite planering kan du skapa en glutenfri måltid plan som är både näringsrika och aptitretande.

Fördelar

Celiaki är en mag sjukdom som hindrar din tunntarmen från korrekt absorbera näringsämnen från mat. Enligt MayoClinic.com, om du lider av celiaki orsakar gluten dina små tarmarna att bli inflammerad. Detta kan leda till symtom som viktminskning, förstoppning, diarré, hudutslag, buksmärtor och trötthet. Enligt Barn € ™ s Digestive Hälsa och Nutrition Foundation, kan felaktig absorptionen av näringsämnen leda till allvarligare komplikationer som anemi, minskad bentäthet och vitaminbrist. Om du har celiaki, skapa och hålla sig till en måltid plan för en glutenfri kost kan hjälpa till att hålla din sjukdom under kontroll och hjälpa till att förhindra allvarligare komplikationer.

Foods att inkludera

Din måltid plan bör endast omfatta livsmedel som är helt fria från gluten. Detta inkluderar livsmedel som färsk frukt, grönsaker, mejeriprodukter, kött och ris. Lägg till några apelsinskivor och ett glas lättmjölk till frukostbricka. Ta en handfull av druvor eller en kopp fettsnål yoghurt för ett mellanmål på eftermiddagen. Klä upp din tallrik med några ångkokta grönsaker, ugnsbakad fisk eller kyckling och en läcker ris eller potatis sida skålen. Du kan även njuta av ett glas vin eller cider med din måltid. Vid tillagning eller bakning med mjöl, vara noga med att använda glutenfritt mjöl som ris, soja eller majsmjöl.

Specialprodukter

Att anta en glutenfri diet betyder inte att du måste förbereda alla dina måltider från scratch. Många livsmedelsbutiker och återförsäljare online erbjuder ett brett utbud av specialglutenfria produkter som du kan lägga till din måltid plan. Detta inkluderar produkter som glutenfria bröd, kakor, kakor och pasta.

Livsmedel för att undvika

När man utvecklar din måltidsplan, se till att hålla livsmedel som innehåller gluten av din inköpslista. Detta inkluderar korn som råg, vete och korn, mannagryn, grovt fullkornsmjöl, havre och bröd. Många populära förädlade livsmedel innehåller gluten. Detta inkluderar godis, kakor, såser och såser, spannmål, charkuteriprodukter och salladsdressing. Försök att hålla dig borta från drycker som öl som också kan innehålla gluten.

Matlagning

Måltid preparatet är en annan viktig aspekt av att upprätthålla en glutenfri diet. Enligt Barn € ™ s Digestive Hälsa och Nutrition Foundation, kan felaktiga matlagningsmetoder orsaka dina glutenfria livsmedel att bli förorenat med gluten. Detta kan inträffa om du använder samma redskap, kokkärl, behållare eller ytor för att förbereda både glutenfria livsmedel och livsmedel som innehåller gluten. För att undvika oönskad förorening, använda separata redskap och grytor för att förbereda objekt som innehåller gluten och de som är glutenfria. Om du måste använda samma redskap, vara noga med att tvätta dem ordentligt innan varje användning.


Relaterade artiklar