Hemlagad högspänningskondensator

July 28

Hemlagad högspänningskondensator


Du kan göra en högspänningskondensator dig från enkla material. Designs, som Leyden burken, har arbetat för praktiker i hundratals år. Eftersom höga spänningar är farliga, uppmärksamma säkerhetsfrågor för att undvika skador.

Säkerhet

När du arbetar runt högspänningsutrustning, skyddsglasögon, neoprenhandskar och tjocka, gummisulor eller stövlar. Ladda alltid kondensatorn innan du rör eller lagra den.

Design

Den Leyden burk, utvecklades på 1700-talet, är en praktisk, högspänningskondensator du kan göra hemma. Den består av en glasburk fodrad insida och med metall. Glaset isolerar metallager elektriskt och håller laddningen. En elektrod som passerar genom ett isolerande lock vidrör insidan metallskiktet.

Material

Du kan använda aluminiumfolie för metall inuti och utanför burken. En ren glas eller plastburk tjänar som kondensatorns kropp. En plastskruv-lock tätar burken och har en tråd som passerar från utsidan till metallen inne i burken.

Urladdning

Om du gör kondensatorn, behöver du en urladdning trollspö. Använd en böjd längd metallrör fäst vid en isolerad trä eller plasthandtag. För att fullgöra trycker den ena änden av slangen till toppen elektroden och den andra änden till metallen på burken utsida.


Relaterade artiklar