Tidiga polynesiska good luck charm

September 26

Tidiga polynesiska good luck charm


Polynesien är en grupp på över 1.000 öar i tropiska Stilla havet, inklusive de välkända önationer i Fiji, Påskön, Hawaii och Tahiti. Tillsammans utgör dessa öar utgör Polynesien, som i sin tur är en del av den större regionen Oceanien som även omfattar Mikronesien och Melanesien. Polynesien har en rik kulturhistoria. Forntida mänskliga bosättarna anlände i denna region en bra bit över 3000 år sedan. Tidiga polynesier var andliga människor och de tillverkade symboliska objekt och tatueringar för att representera olika aspekter av andlighet, inklusive lycka.

Hawaiian Leis

Hawaii är känt för sin skönhet och är en plats av paradiset, och dessa paradisöar levereras komplett med sina goda luck charm. En av de mest ikoniska symboler i Hawaii är lei, en krans halsband från tropiska blommor på öarna. Leis är populär bland turister, men i äldre tider de var också bra luck charm för seglare. Leis kastades i havet på en sjöman avgång, och om de återvände till stranden, skulle det tyda på att sjömannen också skulle återvända.

Hawaiian Honu

Den gröna havssköldpaddan i Hawaii är känd som Honu till infödingarna på öarna. De gamla Hawaiians hade djur tro, i tron ​​att deras skyddsandar skulle kunna ta formen av någon varelse. Vissa Hawaiian legender uppger också att Honu var varelse som vägledde polynesierna till Hawaii. Den Honu är tänkt att symbolisera bra havet hälsa. Plus det faktum att dessa sköldpaddor har stått sig genom tiderna och fortfarande existerar gör också Honu en lycka charm till infödingarna, är en helig symbol för livslängd och uthållighet.

Maori berlocker

Den Maori levde på vad som nu kallas Nya Zeeland. Den Maori var mycket andliga människor, och vad de saknade i en skriftlig historia, gjorde de upp för med konst och hantverk; skapa olika symboler med andliga betydelser. En lycka charm Maori är Hei Matu (eller "fish hook"). Den Hei Matu är tänkt att representera styrka och överflöd, men det är också tros bringa välstånd, fred och god hälsa. En annan populär lycka charm i tidiga Maori kulturer är fertiliteten symbol Tiki, som tros ge bäraren stor inre kunskap och klarhet i sinnet.

Peridoter och Tábuas

Den Peridot är en grön vulkaniska pärla som är tänkt att representera tårar av den stora gudinnan av vulkanen, Pelé. I tidiga hawaiibokulturerna peridot bars av de infödda, eftersom de trodde att det överlämnats av onda andar och otur. Tábuas, å andra sidan, är hemma i Fiji. De tidiga fijianska kulturer trodde att varje aspekt av en person, inkluderar personlighet och övertygelser, skulle kunna visas i konstform, främst i skulpturer och vävnader. Den Tabua är faktiskt ett val tand, och var en talisman för de tidiga fijianska kulturer, som trodde att det var en inkarnation av kvinnlig energi.

Tatueringar

Tatueringar var utbredd i hela polynesiska kulturer och många av de tidiga polynesiska mönster fortfarande tatuerade idag. I tidiga tider använde polynesierna tatueringar som olika statussymboler, från symboliserar vuxen ålder till symboliserar kulturella status och personlighetsdrag. Men många polynesiska tatuering mönster representerar också lycka till, och samoanska kulturen i särskild tatueringar som charm som skyddade bäraren från onda och otur.


Relaterade artiklar