Hur man ska behandla hjärntumörer hos hundar

September 5

Hur man ska behandla hjärntumörer hos hundar


Hjärntumörer är mycket allvarliga och påverkar tusentals hundar varje år. Det enda sättet att korrekt diagnostisera en hjärntumör är att ge hunden en datortomografi eller en MRI. När en tumör upptäcks är det upp till ägaren att besluta om att behandla tumören. Det är bra för hundägare att veta behandlingar alternativ som är tillgängliga för hjärntumörer, och vad är prognosen för varje.

Instruktioner

• Kirurgiskt ta bort hjärntumören. Det vanligaste sättet att behandla en hjärntumör i en hund är att försöka ta bort det genom kirurgi. Detta sker normalt genom en certifierad veterinär, inte en allmän praxis klinik veterinär. Det huvudsakliga målet är att ta bort nog av tumören för att avlasta trycket i kraniet, och de negativa effekterna det har på hunden lindras. Detta kan endast göras om tumören är i ett område som kan nås på ett säkert sätt av kirurgen. Sällan kommer hela tumören avlägsnas, eftersom en del av det kommer att ha ökat djupare in i hjärnan där kirurgen helt enkelt inte kan nå. Kirurgi är vanligtvis det första steget vid behandling av en hjärntumör, men det kanske inte är den sista.

• Använd strålning för att behandla tumören. Strålning kan användas för att behandla hjärntumörer i hundar, eftersom det vanligtvis är effektivt och har få biverkningar. Hunden kommer normalt få små doser av strålning under två veckor i följd på det drabbade området i hjärnan. Större doser kan inte användas, eftersom det är farligt och kan skada hjärnan och omgivande områden av kroppen. Strålning kommer normalt sakta ner om inte fullständigt dödar de flesta typer av hjärntumörer, och används ofta för att behandla de delar av en tumör kvar i hjärnan efter en initial kirurgi. Nackdelarna för strålning inkluderar pris (genomsnittlig behandlings kan topp £ 2600) och några veterinärkliniker har maskinerna strålning och specialister som behövs för att utföra behandlingen.

• Använd cytostatika. Cytostatika är nu tillgänglig för vissa hundar som lider av hjärntumörer, men resultaten är ofta ifrågasatts av vissa veterinärer. Läkemedlet temozolomid har visat sig vara effektiva, men endast i vissa typer av tumörer (såsom gliom). Cytostatika läkemedel normalt administreras oralt, och du kan ge dem till din hund. Drogerna ges vanligtvis var tredje vecka, och ofta måste du använda handskar eftersom läkemedlen kan vara giftiga. Cytostatika har ofta de mest negativa biverkningar av alla behandlingsmetoder; lever och benmärg skador är vanliga.

• Ge palliativ vård. När din hund genomgår cancerbehandling, det finns många saker en ägare kan göra hemma för att stödja deras återhämtning. Ändra din hunds kost kan vara i sin ordning, till exempel att byta till ett mer näringsrikt livsmedel, eller byta till mer burk eller våtfoder, som är lättare att smälta. Ägarna kommer ofta att krävas för att ge mediciner, som kan inkludera piller, IV vätskor, och även injektioner. Din hund kan även behöva städas dagligen, som urininkontinens är vanligt att återhämta djur. Det är viktigt att detta är gjort bra, som urinvägsinfektioner kan bero på bristande rengöring av urin. Förlust av tarm är också en möjlighet, och du bör vara beredd att städa upp efter din hund på detta sätt för att förhindra infektioner och andra problem som kan bli följden av dålig hygien. Viktigast av allt, måste du se till att din hund lever med en god livskvalitet, och att om behandlingen inte har hjälpt, eller din hund förvärras, kan dödshjälp vara det enda valet kvar.


Relaterade artiklar