Varför ska man äta hälsosamma livsmedel?

October 14

Varför ska man äta hälsosamma livsmedel?


Alla hör råd från läkare eller näringsexperter om att äta hälsosamt, men många människor kämpar för att göra det till en prioritet. Förstå några av de fakta bakom begreppet hälsosam kost, mer så än att höra om abstrakta termer såsom kalorier och näringsämnen, kan motivera människor att hålla sig med en hälsosam kost. Tillsammans med att få motion och inte röka, äta rätt är det mest uppenbara sättet att hjälpa dina chanser att undvika allvarliga hälsoproblem.

Fakta

De friskaste livsmedel innehålla grönsaker, särskilt mörkgrön lummiga och djupgula sorter; citrusfrukter, meloner och bär; pulser, såsom linser, röda bönor, sojabönor och kikärter; fullkorn bröd och spannmål; magra mejeriprodukter; och fisk, fågel och magert kött. Dessa livsmedel ger de näringsämnen du behöver med minimal mättat fett, transfetter, kolesterol och natrium. I kombination med regelbunden fysisk aktivitet, att följa en diet med dessa livsmedel som häftklamrar kommer att hjälpa dig att leva ett hälsosamt liv.

Fördelar

Enligt US National Health Information Centre, kan du förhindra eller minska svårighetsgraden av sjukdomar såsom hjärtsjukdomar, diabetes, högt blodtryck, fetma och benskörhet genom att äta rätt typer av livsmedel i rätt mängd. Enligt Wisconsin Department of Health Services, äta 08:55 portioner frukt och grönsaker hjälper dagligen skydda mot vissa former av cancer och minskar risken för hjärtsjukdom.

Funktion

Hälsosam kost tjänar din kropp på olika sätt. Till exempel, fullkorn är komplexa kolhydrater som levererar behövs energi utan tillsatta blodsocker och insulin. Styra blodsocker och insulin hjälper dig att undvika att känna sig hungrig och kan förhindra uppkomsten av typ 2-diabetes. Hälsosamma fetter förbättrar kolesterol, särskilt i jämförelse med högförädlade kolhydrater, och kan skydda mot plötsliga hjärtarytmi. Frukt och grönsaker öka din intestinal hälsa och vision och innehåller antioxidanter som vitamin C som hjälper immunsystemet bekämpa sjukdomar och inflammation.

Överväganden

Hälsosam kost kan spara pengar. Det säkraste sättet att äta hälsosamt är att förbereda hemlagad mat snarare än att äta ut, särskilt på snabbmatsrestauranger. Att köpa hälsosam mat i snabbköpet vanligen är betydligt billigare än middag på en restaurang. Till exempel en familj på fyra kan äta måltider som uppfyller etablerade kostråd för £ 87 per vecka. Att en familj på fyra personer till nästan alla restaurang bara en gång eller två gånger i veckan, eller ens få takeout, skulle driva budgeten ganska lite högre.

Missuppfattningar

Vissa livsmedel är friska trots deras rykte. Vissa livsmedel som har höga halter av fett, såsom jordnötssmör eller vegetabilisk olja, kan ge stora fördelar med måtta om fetter enkelomättade eller fleromättade. Ägg - även äggulor - ger kvalitet protein och bra fetter, enligt en Harvard School of Public Health rapport, och deras höga kolesterol inte är en stor fråga, förutom för personer med diabetes eller hjärtsjukdomar. Även räkna kalorier har vissa fördelar, kan du göra det mindre av en prioritet och konsumerar större mängder om du koncentrera dig på att äta hälsosamma livsmedel: frukt och grönsaker, hälsosamma fetter, fullkorn, nötter och frön, fisk, fågel och ägg.


Relaterade artiklar