Typer av mätutrustning

March 15

Typer av mätutrustning


Surveying hjälper världen att förstå dimensioner och kurvor på jorden genom att mäta avstånd, vinklar och höjder. Den används för att bestämma egendom linjer och bygga vägar. Eftersom en del mätutrustning mäter endast en av dessa tre komponenter, behöver du olika typer av utrustning för att utföra alla nödvändiga mätningar.

Handnivå

När du behöver för att bestämma höjden av en yta, kan du använda en handnivå. Detta verktyg har en metall observation rör; ett bubbelrör ligger på toppen av metallröret och med användning av en 45 graders spegel, reflekterar dess bild i röret. Detta gör att du kan se landskapet samt bubblan. När bubblan centrerar sig mellan de horisontella linjerna i röret, du vet att du har en nivå siktlinje.

Total Station

Den totala verktygsstation har en inbyggd mätanordning (EDM) och en mikroprocessor som gör det möjligt att inte bara mäta horisontella vinklar, vertikala vinklar och lutande längd i en set-up elektronisk avstånd, men också automatiskt beräkna avstånd, höjder och koordinater för dig. Totalstationen kan lagra sina resultat för dig eller så kan du ladda ner data till en dator.

Mäthjul

Om du behöver bara en grov mätning av avstånd, kan du använda ett mäthjul. Om du vill använda mäthjulet, rulla hjulet längs sträckan du vill mäts. En vägmätare fäst hjul räknar hur många gånger hjulet gör ett helt varv översätter sedan revolution i fjärran. När ytan du mäter är jämn, kommer mäthjulet ger dig en ganska exakt läsning. Men resultaten är mindre exakta om landskapet är ojämn.

Level Stavar

Nivåstänger mäta skillnader i höjd mellan din siktlinje och en punkt ovanför eller under den siktlinje. Beroende på de villkor du kommer att geodetiska in, kanske du vill använda en trä eller aluminium nivå stav. Trä nivå stavar kan svälla eller krympa när de utsätts för fuktiga eller våta miljöer vilket ger dig felaktiga avläsningar. Å andra sidan aluminium nivå stavar kan expandera eller kontrakt om vädret är extremt varmt eller kallt. Om du vill använda nivå stången, håll den i kanterna vara noga med att inte röra siffrorna. Fortsätt att gnugga av numren kommer att bära ner staven och ger dig oprecisa värden. Dessutom, aldrig låta din nivå spö för att dra på marken och slå hårt föremål eftersom detta kommer att bära ner basen av enheten. En ändring i längden av staven kommer att ge dig felaktiga avläsningar.

Abney Nivå

Den Abney nivå kan du mäta höjden som en handnivå samtidigt som du rå mätningar av vertikala vinklar och lutningar. En gradskiva sättes till siktröret och vattenpasset rör sig runt gradskivan för att ge vinklar. När du peer genom suckande röret har du en delad vy. Hälften av vyn visar bubblan medan den andra hälften landskapet och horisontella linjer ger dig både en höjd läsning och en vinkel läsning.


Relaterade artiklar