Användning av Perlite Vs. Vermikulit

January 23

Användning av Perlite Vs.  Vermikulit


Perlit och vermikulit är mineral ofta krossade och används i hemmet och kommersiella tillämpningar. Varje sten har sin egen nyttjanderätt. Perlit och vermikulit både expandera vid uppvärmning och är porös och lätt. Vermikulit håller vatten lätt, medan perlit låter vattnet rinna igenom det lätt. Båda används ofta i trädgårdsodling.

Vermikulit

Denna sten, med ett antal mineraler inom det inklusive natrium, aluminium, kalcium och magnesium, liknar glimmer i sin oexpanderade form. Normalt är vermiculit utvidgas för användning genom värmetillförsel. Expansionsprocessen vänder vermikulit från en platt, glänsande sten till en porös, tunn maskätna utseende. Namnet på vermikulit kommer från det latinska ordet för "vermiculare," som betyder "att föda maskar." Denna sten bryts i Sydafrika, Kina, Brasilien, Zimbabwe och USA.

Användningar av Vermikulit

Den mest kända användningen av vermikulit är i trädgårdsarbete. Vermikulit fällor vatten i dess porösa yta. Blanda vermikulit i marken för att hjälpa det att hålla vatten för växter. Den används också i pool bottnar med en blandning av betong. En poolduken är placerad ovanpå denna botten för att avsluta poolen. Vermikulit fungerar också som ett förpackningsmaterial i industriella miljöer.

Perlit

Denna sten mineral expanderar också vid upphettning. Det dyker som popcorn i höga temperaturer på grund av dess vattenhalt. Perlit består av mestadels kisel, aluminium och kalium. I sin naturliga form, är perlit en gråblå, kompakt rock med blanka fläckar. När expanderad, är det vitare utseende, lätt och något porös. Den vita färgen hos expanderad perlit är dess mest identifierbar egenskap. Perlite bryts i Grekland, Kina, USA, Japan och Turkiet.

Användningar av Perlit

Liksom vermikulit är perlit som vanligen används i trädgårdsskötsel. Om den förstnämnda håller vatten i marken, är det senare används för att öka dräneringen av kompakt jord. Dessa porösa, lätta partiklar låta vattnet rinna igenom dem och lossa jorden, vilket gör det lättare för växternas rötter att växa. Inom byggverksamheten är perlit som lös isolering i murverk och betongblock. Det är brandsäkra, så höjer brand betyg av strukturer det används i. Det används också i cement, som filtermaterial för akvarier och dammar, i livsmedelsprodukter och som ett slipmedel för tvål och polska.


Relaterade artiklar