Hur man skriver en uppsats på en Play

January 5

Hur man skriver en uppsats på en Play


Det finns en strategi för hur man skriver en uppsats på en pjäs. Att skriva om en teater produktion är inte svårt om du vet hur att bryta produktionen ner till de centrala delarna. Du behöver inte täcker alla aspekter av produktionen när du skriver om det, men välja de delar som ramar in en sammanhängande berättelse för din uppsats och expandera på dessa element i enlighet därmed.

Instruktioner

• Läs den ursprungliga manus och överväga teman av pjäsen. Analysera eventuella ändringar som gjorts från den ursprungliga manus övergång till scenversionen och anteckna alla hur eventuella utelämnade scener påverka slutresultatet. Tänk på effekter som vissa ändringar dialog kan ha på karaktärsutveckling. Också ta hänsyn till motiven för eventuella ändringar till den ursprungliga manus och visa dem genom linsen av regissören att få en inblick i historien att denna produktion presenterar.

• Tänk på regi och skådespeleri och hur det påverkar din tolkning av det ursprungliga manuset. Jämför spelet till andra produktioner av det som du har sett eller Filmadaptioner att lägga till ditt perspektiv. Om det här är första gången du ser detta manus utförs, sedan överväga hur skådespelarna tolkat manus och hur det lägger till eller förringar en karaktärs egenskaper som du uppfattade när du läste manuset. Tänk på blockering eller scen rörelse, av skådespelarna och hur det fungerar med berättelsen, liksom. Notera eventuella särskilda talanger sådana som sjunger eller dansar och hur de fungerar som ett medel för talang och bidra till den samlade erfarenheten av pjäsen.

• Analysera regissörens samlade tolkning av det ursprungliga manuset. Regissörer sätta ibland en snurr på en pjäs för att göra det mer relevant för en viss målgrupp.

• Kritik scenografin, kostymer och smink. Leta efter rekvisita och hur de hjälpa till att ställa berättelsen i en viss tid eller plats. Gör samma sak för kostymerna, samt, i synnerhet om du analyserar en period pjäs. Tänk om kostymer och deras relation till pjäsen. I en välgjord produktion, är allt gjort av en anledning och varje bit bidrar till historien. Är det fallet med pjäsen du skriver om? Tänk på att och se produktionen genom denna lins.

• Notera ljus och ljud av pjäsen. Är alla lampor upp under hela den produktion? Detta kan göras på grund av bristande teknisk fallenhet eller konstnärliga skäl, och är värt din ersättning. Lägg märke till hur de ljuseffekter pjäsen samt notera eventuella specialeffekter. Till exempel, om en rökmaskin används för dimma, inte teknikern kör denna moderera maskinen så att inte förringa den totala produktionen?


Relaterade artiklar