Italiensk matlagning Term för Selleri, morötter och lök

October 13Italienska köket är fullproppat av såser från tomatsås eller pesto att bolognese eller ragu. Selleri, morot och lök är viktiga ingredienser i beredningen av många italienska såser. Du kan även hitta de tre grönsaker förväg hackad, blandad och säljs i avsnittet frysta livsmedel livsmedelsbutiker i Italien.

Soffritto

Som fransmännen kallar det mirepoix; Amerikanerna kallar den heliga treenigheten; den spanska kallar det sofrito; och italienarna kallar det soffritto. Termen betyder bokstavligen att steka något på svag värme under en kort tid. Det används för att beskriva sauterade grönsaker som en bas för en sås. Även om det finns variationer, grönsaker som vanligtvis används för att framställa soffritto är selleri (Sedano på italienska), lök (cipolla) och morot (carota).

Framställning

Fint hugga morötter, lök och selleri i jämna kuber. Sätt olivolja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt grönsakerna och rör hela tiden i 15 minuter eller tills löken är genomskinlig. Tillsätt peppar och salt efter smak. Du kan också göra mer soffritto än vad som behövs och frysa extra för senare användning.

Variationer

Även soffritto med selleri, lök och morot är den vanligaste, kan en soffritto variera beroende på dess slutanvändning. Vissa recept kräver att lägga örter som rosmarin, basilika eller salvia till basingredienser, och andra kräver en soffritto på bara lök. Den soffritto kan framställas med en specifik lök som rödlök, purjolök, vit lök eller scallions. Receptet kan också kalla till en extra ingrediens som paprika eller vitlök.

Användningar

Nästan alla italienska såser börjar med en soffritto, även om det bara är sauterade vitlök. Det enda undantaget är ost baserade såser. I en grundläggande tomatsås, är färska eller konserverade tomater läggas till efter soffritto grönsakerna har mjuknat. I bolognese eller ragu sås, kött och rödvin följer soffritto. Soffritto är också basen för många italienska grytor, soppor och kötträtter.


Relaterade artiklar