Hur fungerar textmeddelanden påverka förmågan att skriva och tala på engelska?

July 11Miljontals skrattretande e-postmeddelanden till ytan på webben, som skickats från studenter och arbetssökande till proffs, med hjälp av påhittade ord som "jag" och "come2u." Det kan inte vara fel skolor, vänner eller ens tv, men på grund av den enormt populära kommunikations vurm, textmeddelanden. Textmeddelanden, ännu mer så än e-post, använder hackig lingo och slarviga stavning att få en snabb och kort budskap. Även lärare och yrkesverksamma drar ut sitt hår försöker lista ut varför textmeddelande stavning har blivit mainstream, inte alla studier om företeelser tala om för folk att oroa. Människors förmåga att skriva och tala engelska ordentligt kan fortfarande vara säker, eller till och med förbättras genom textmeddelanden, så länge de vet när man ska lämna det på sina mobiltelefoner.

Historia

Textmeddelanden eller "textning" var bara utvecklat och släpps till allmänheten i mitten av 1990-talet. År 2009, 60 procent av världens befolkning redan hade tillgång till en mobiltelefon och textning var den näst vanligaste sättet att använda tekniken för att kommunicera, efter att ha talat person-till-person. Studier om hur textmeddelanden påverkar läsning och skrivning började växa fram i början av 2000-talet. Det var uppenbart att med en nästan universellt gräns på 160 tecken och en liten, obekväm tangentbord som vanligtvis QWERTY-baserade, skulle majoriteten av textmeddelanden användare sannolikt offra korrekt språkbruk för hastighet.

Runt världen

Textmeddelanden i olika länder runt om i världen har producerat olika sätt att stava och skriva på engelska. I USA, förkortningar (t.ex. "ur" för "din" och "du"), ord matfett (t.ex. "feb" för "Februari"), och akronymer är mycket vanliga. I Sverige, å andra sidan, textmeddelande användare skriver oftare i alla gemener eller versaler, utelämna mellanslag mellan ord och ändra stavningen av ord från rätt till fonetisk (t.ex. med "beecuz" i stället för "eftersom") . Effekten av detta är att, efter en längre tids användning, stavfel som denna blir oavsiktligt. Dessutom, om engelsktalande länder runt om i världen börjar anta olika sätt att skriva, kommer det att finnas kommunikation hinder i framtiden. Å andra sidan, överallt tonåringar skriver och redigerar mer nuförtiden än i någon tidigare generation.

Forskare

Den allmänna uppfattningen om textmeddelanden som forskare i varje disciplin ger är positiv. Studier i medicin har visat textning är ett bra sätt att kommunicera med patienter om att återhämta sig när de lämnar sjukhuset. Företags forskare säger textmeddelanden kan användas för att rekrytera medarbetare (till exempel skickar ett meddelande om ett särskilt projekt tillgängliga för ett fåtal personer på en gång) och även att annonsera. Även miljöstudier har visat att skicka texter om rena vattenkällor eller bilder av avskogning hjälp lokalbefolkningen på andra sidan jordklotet hitta dessa viktiga områden. Så medan textning har många hjälp användningsområden inom informations- och forskningssidan av kommunikation, existerar andra, mer skadliga former av textning.

Fusk

Vissa skolor har gjort med mobiltelefoner under tester mot reglerna, men det verkar inte avskräcka studenter från att försöka använda sms för att fuska. Mobiltelefoner kan enkelt kan gömmas i ryggsäckar, pennfodral och fickor, och även lärare wising upp användningen av texter att fuska, växer antalet exponentiellt varje år. Konsekvenserna av detta på att skriva och tala är uppenbara - studenter studerar inte så mycket som de borde, kan inte generera och kommunicera idéer om efterfrågan och riskerna för att utvisas eller inte skolan ökar kraftigt eftersom även om de inte är fångad, lärare kan upptäcka plagiat och även placera "villospår" som falska prov nycklar på nätet för att göra fusk eleverna misslyckas. Ett exempel på detta inträffade vid University of Maryland 2003, när 12 elever var text messaged svar från en falsk svarsknapp professorn publicerad online så snart en examen började. Lärare misstänkt studenter att använda mobiltelefoner för att fuska, så de sätter upp denna sting att fånga dem på bar gärning, som de framgångsrikt gjorde.

Effekter på tal

Textning har använts i stället för tal att medla i konflikter, hålla kontakten med familjemedlemmar och vänner, och öka intimitet i alla typer av relationer. Tonåringar och ungdomar använder ofta "small talk" i textmeddelanden kommunicera om frågor av liten betydelse för dem. Detta är dock ett sätt att avvika från att tala om frågor vuxna skulle anse mer "socialt relevant" och skapar spänningar mellan värdena för de båda åldersgrupperna. Ett exempel på detta är när en tonåring sitter vid middagsbordet textning om sport till en vän. Tonåringen familj skulle förmodligen föredrar att tala om sin dag, men enligt flera studier, vad tonåring texter om med hans vän är mer fördelaktigt för hur han kommunicerar med allmänheten. Eftersom tonåringen skiftar hans meddelande till världen utanför familjen, blir han mindre blyg och mer benägna att öppna upp för nya människor. Å andra sidan, eftersom hans prat bygger mer och mer på en elektronisk plattform, talar som bör göras ansikte mot ansikte, som att bryta upp med en flickvän eller lyssna på en lärare i klassen, flyttar till texter och online och drivande intima samtal bort.


Relaterade artiklar