Förteckning över filippinska kryddor och örter

January 9

Förteckning över filippinska kryddor och örter


Olika kulturer bebodde Filippinerna under hela sin historia, inklusive malajer, som bodde i Filippinerna mer än 20.000 år sedan; Kinesiska, som skapade kolonier på öarna mellan den 13: e och 14-talen; och Spanien, som är ockupationen varade från 1521 fram till nästan 400 år senare. Varje påverkat Filippinernas mat och kultur med sina inhemska örter och kryddor.

Atsuete

Atsuete eller annatto, kommer från frön av en annars oätliga, hjärtformade frukt. Fröna ge sitt mörkröda nyans som en karamellfärg för många filippinska fisk, grönsaker och kött recept. Fröna lägger inte mycket smak. Men enligt den filippinska Insider, kategoriserar filippinska köket fröna som en krydda, som ofta används i kombination med andra kryddor.

Bauang

Bauang, eller vitlök, odlas i Filippinerna. Filippinska vitlök är mindre i storlek och dyrare på grund av dess bitter och kvalitet. Enligt Mt. Banahaw Tropical Örter är Bauang anses vara en av Filippinerna "power örter", och det är också användas för medicinska ändamål. Bauang används som ett diuretikum, stimulerande, slemlösande och en topisk sårbehandling. Det är också hyllas för sina antioxiderande befogenheter.

Lök

Lök används ofta i kombination med Bauang för att ge smak och arom till olika rätter. Native filippinska lök är skarp och starkt smaksatt. De är väl lämpade för betning eller sautering. Vita lökar används i smörgåsar och sallader, och grön lök används som en topper för rätter som ris gröt.

Dumero

Dumero eller rosmarin, odlas i Filippinerna och används som krydda i många recept.

Sili

Sili, den filippinska hemland chili, är ett populärt komplement till filippinska köket. Många recept kräver denna kryddiga tillägg inklusive huvudrätter, varma såser och dips. Enligt den filippinska Insider, populära filippinska rätter kyckling tinola och fläsk sinigang är bland bara ett fåtal som har infödda chili i deras ingredienser.

Ingefära

Den asiatiska påverkan på filippinska köket är tydligt i sin användning av ingefära, en populär krydda som används i asiatiska rätter. Ingefära används ofta i filippinska stuvningar och soppor. Det ger smak och arom till kötträtter såsom tinola, en kyckling gryta.

Medicinalväxter

Damong Maria (Gråbo) blad används som en antiseptisk, anti-krampaktig, och för att behandla magproblem. Akapulko (Ringorm Bush) blad används för att behandla hudsjukdomar, ringorm och ett diuretikum. Ampalaya (Bitter jättepumpa) blad och frukter används för att behandla diabetes, leverproblem, hudsjukdomar, och barns hosta. Gumamela (Hibiscus) blommor används för att behandla bronkit, som slemlösande och lindra feber.


Relaterade artiklar