De hemliga ursprung i Santa Claus

October 24

Vem är julens och där kom han ifrån?

Han hade en bredsida, och en liten rund mage Det skakade när han laugh'd, som en skål full av gelé

- "Ett besök från Saint Nicholas," Clement Clarke Moore (1823)

Vare sig han heter Santa Claus, Sankt Nikolaus, jultomten eller något annat, är det jolly fet man i den röda dräkten med säcken full av presenterar en av de mest älskade symboler för julen. Men Santa har inte alltid varit en del av julfirandet. I själva verket är han en ganska ny ankomst, även om de delar som utgör hans karaktär har funnits i århundraden.

Saint Nicholas av Myra

Coca-Cola jul?

En ofta upprepad "faktum" om utvecklingen av jultomten är att Santa bär rött och vitt på grund av hans utseende i Coca-Cola-annonser på 1930-talet. Sanningen är att konstnären Haddon H. Sundblom gjorde utforma en serie mycket populära Coca-Cola annonser med jultomten. Den jolly, avuncular Santa Sundblom skapade blev den ikoniska bilden av Saint Nick - men röd kappa lånades av Sundblom från Nast.

Santa Claus är traditionellt identifieras med Saint Nicholas, en biskop i staden Myra, nu Demre i dagens Turkiet. Den historiska Saint Nicholas bodde i tredje och fjärde århundradet efter Kristus. Liksom många helgon, en samling berättelser växte upp runt honom. Det var dessa berättelser som, med tiden, påverkat utvecklingen av jultomten.

Den mest berömda berättelsen rör Saint Nicholas innebär julklapparna. I berättelsen, konstaterar biskopen som en av de lokala kristna är utblottade och oroar sig för att hans döttrar, som saknar hemgift, kanske inte har något annat val än att bli prostituerade. Saint Nicholas kommer till mannens hus under natten och kastar en påse med guld för varje dotter genom hans fönster. Berättelsen varierar från version till version, men den viktigaste faktorn är att Sankt Nicholas lämnar gåvor utan att verka personligen.

Traditionen av Saint Nicholas är associerad med gåvor manifesterade sig på olika sätt i både ortodoxa och katolska kristendomen. Julklapparna traditioner, båda gåvor till de fattiga och gåvor från föräldrar till barn, var förknippade med firandet av helgonet fest dag den 6 december. Firandet av denna typ inträffat i hela Europa, bland annat i Nederländerna. Det var den nederländska fest som skulle visa sig vara särskilt betydelsefull för utvecklingen av jultomten.

Sinterklaas

De hemliga ursprung i Santa Claus


Saint Nicholas var och är ett mycket populärt helgon i Nederländerna, Belgien och omgivande områden, kanske för att han är en skyddshelgon för sjömän och fiskare. Han är också en skyddshelgon för barn. Nederländska firandet av Sankt Nikolaus starkt präglat utvecklingen av den moderna bilden av jultomten.

Högtiden dag St Nicholas firas i många europeiska länder. Även om lokala seder varierar, firandet inkluderar ofta ankomsten av Saint Nicholas, som ger presenter till snälla barn. Dåliga barn kan hotas av helgonets medhjälpare, såsom Zwarte Piet i Nederländerna eller våldsamma Krampus i Österrike.

I Nederländerna, är Saint Nicholas kallas Sinterklaas. Han bär en biskops mitra och investeringar, oftast röd och har en flödande vitt skägg. Holländska bosättningen i vad som senare blev USA, särskilt i New York väckte många holländska tullen till Amerika; många ord i amerikansk engelska, till exempel "cookie" och "boss", kommer från holländska. Det är anmärkningsvärt att de första bilderna av Santa Claus i hans moderna form kommer från New York, ett område med holländsk uppgörelse. De vita skägg och röda kläder av Sinterklaas antogs för mer sekulära karaktär jultomten, även om biskopens investeringar övergavs. De ersattes med kläder lånat från en annan semester karaktär.

Jultomten

De hemliga ursprung i Santa Claus


Den andra stora visuella påverkan på jultomten var en folklig karaktär populär i hela Europa. Jultomten representerade idén om julen som en social festival, full av bra cheer och fest. Han var ofta, men inte alltid, avbildad som en jolly fet man, ofta krönt med järnek eller andra säsongsbetonade växter.

Den brittiska bilden av jultomten varierade från artist till artist, men från åtminstone 17-talet var han vanligtvis avbildad som en äldre, heavyset man i en lång mantel, oftast grön. Han tjänade ofta som en satirisk motvikt till dem som motsätter sig julen festligheter, såsom 17-talet puritaner som trodde att dagen bör vara ett tillfälle för religiös dyrkan snarare än festande.

Bilden av jultomten som en förespråkare för säsongs gott mod visas framför allt i Charles Dickens "A Christmas Carol", där innevarande julens Ande bär en pälsfodrad grön dräkt och en krona av järnek. Vid tiden Dickens skrev dock jultomten s munterhet och pälskantad dräkt var kombineras med den traditionella bilden av Sinterklaas i Nordamerika.

The Christmas mashup

Uttrycket "Santa Claus" först dök upp 1809 i arbetet med amerikanske författaren Washington Irving, vars humoristiska berättelser bygger på New York Holländska folklore också historien om huvudlösa skicklig ryttare. Irving Santa Claus var inte den röda belagda gåva givare av den moderna bilden, men övergången skulle komma snabbt.

Den 19-talet såg stelningen av den moderna bilden av jultomten. En anonym dikt publicerades 1823, nu allmänt kredit Clement Clarke Moore, identifierade Santa Claus med Saint Nicholas och populariserade bilden av honom som transporteras i en släde med renar. Detta tecken kombinerade fyllig munterhet av jultomten med den anonyma julklapparna av Sinterklaas,

Den slutgiltiga modern visuell bild av Santa Claus härrör från verk av konstnären Thomas Nast. Nast, en 19: e-talet serietecknare känd för sina politiska gärningar, definierat den moderna versionen av Santa Claus, vilket gör honom till en stor, heavyset, fadersfigur. Även om den här bilden hade funnits tidigare, Nast arbete var så populär att den fasta uppfattningen om jultomten i en enda form minskar variationen i bilder som tidigare hade varit normen. Men Nast image var fortfarande inte riktigt moderna jultomten. Den bilden skulle slutföras av ett svenskt-amerikanske konstnären namngav Haddon Sundblom (se faktaruta).


Relaterade artiklar