Hudutslag och förändringar i melanin

August 4

Hudutslag och förändringar i melanin


Melanin är ett ämne som skapar pigmentering, eller färg, av en persons hud. Det finns dock olika sjukdomar som kan orsaka förändringar i melanin, som påverkar pigmentering. Förändringar i melanin ibland ses efter utslag, hudinfektioner, brännsår och blåsor, eftersom huden försöker återhämta sig. Medan vissa sjukdomar som orsakar förändringar i melanin är inte botas, melanin förändringar efter ett utslag är inte permanent, och vanligtvis försvinner efter en tid.

Hyperpigmentering

En av de förändringar i melanin som kan uppstå är karakteriseras som en mörkfärgning av huden, även känd som hyperpigmentering. Ökad melanin orsakar fläckar eller områden i huden blir mörkare, och vanligtvis inträffar efter sjukdom, mediciner eller utslag. Hyperpigmente kan också förekomma under graviditeten. Hyperpigmentering under graviditeten kallas melasma och visas som mörka fläckar eller fläckar i ansiktet. Även om detta är gemensam för graviditeten, kan det också förekomma hos män och icke-gravida kvinnor. Exponering för solljus kommer bara att förvärra tillståndet.

Hypopigmentering

Hypopigmentering har motsatt effekt på huden. Minskad melanin orsakar blixtnedslag i huden. De vanligaste, obotliga former hypopigmentering inkluderar vitiligo, som kännetecknas av släta vita fläckar på huden, och albinism, vilket är frånvaron av melanin, vilket lämnar huden utan pigmentering. Vitiligo kan behandlas kosmetiskt. Hypopigmentering är också kännetecknande för ärr kvar av hudutslag. Men denna form av hypopigmentering typiskt reparerar sig själv över tiden.

Efter en Utslag

Vissa utslag, såsom eksem, psoriasis, svampinfektioner, lichen planus och prtyriasis rosecea är kända för att orsaka förändringar i melanin, även känd som postinflammatorisk hyper eller hypopigmentering. Efter ett utslag en person kan uppleva hyperpigmentering på grund av det faktum att celler arbetar extra hårt för att producera melanin, varigenom en mörkfärgning av huden. Personer med mörkare hud kan uppleva hyperpigmentering efter ett anfall av akne. På den motsatta änden av skalan, kommer ärr som hypopigmented visas som vita elliptiska skivor på huden.

Vad ska man göra

Det viktigaste du kan göra innan oroa pigmentering av huden är effektivt behandla utslag. Behandling förändringar i melanin innan behandla utslag själv kan göra saker värre. Förändringar i melanin efter ett utslag kommer sannolikt att blekna med tiden. Du kan förbättra reparationstiden med naturliga och kemiska behandlingar, såsom gnugga ingefära på huden, vilket har visat sig vara effektiva för hypopigmentering efter fyra till 12 veckor. Rådgör med din läkare om kemiska behandlingar för hyperpigmentering.


Relaterade artiklar