Skillnaderna i paleolithic & neolithic konst

November 23

Skillnaderna i paleolithic & neolithic konst


Människor gjorde första konst under stenåldern, men det utvecklats drastiskt de epoker flyttade från paleolitiska till neolitiska. Metoderna för att göra konst blev mer varierad som verktyg har utvecklats och människor lärde sig att göra hantverk som keramik. Även om det anses att både paleolitiska och neolitiska människor gjort tekniken för ritualistiska syften, denna avsikt var mer uppenbar under Neolitikum. För att förstå stenåldern konsten måste vi först titta på hur människor levde.

Paleolithic Människor

Paleolitiska samhället bestod av jägare och samlare från cirka 2 miljoner till 9000 BC Allt de behövde, från ved till mat, var tvungen att hittas. Människor använde stenar för att jaga men kreativitet utvecklades när de tärt på klipporna för att få dem att fungera bättre. Dessa stenar blev verktyg människor kan använda för att göra konst. Paleolithic folk senare gjorde andra verktyg ben och flinta. På grund av naturens cykler, de hade lugna stunder där de kunde tillbringa tid att göra konst. De var de första människorna att visuellt representera de saker som de som finns i den naturliga miljön.

Neolithic Människor

Neolitiska människor levde under det nya stenåldern, 9000-8000 BC Deras samhälle var annorlunda från paleolitiska kultur eftersom de bodde i bosatte samhällen, domesticerade djur och odlade grödor. Som de förbättrat sitt samhälle de utvecklade färdigheter som spinning, vävning och byggnad, men de hade mindre tid för konst som målning. På grund av detta, är neolitiska konst mest känd för hantverk och arkitektur. De gjorde också gravar och religiösa föremål.

Paleolitiska Målning

De mest kända bitar av paleolitisk konst är grottmålningar, särskilt de som finns i Altamira, Spanien, och Lascaux, Frankrike. Exempel som djuren i Lascaux grottor (skapas runt 15.000 f.Kr.) är mycket detaljerade och visar livliga djur målade realistiskt. Skuggning belyser former av djuren och gör dem verkar mer levande. Det är okänt varför paleolitiska människor målade dessa bilder, även om de kan ha varit rituella.

Neolitiska Målning

Neolitiska människor målade också; de var de första att använda pigment till en konstgjord yta. Den turkiska plats på Catal Huyuk (6000 f.Kr.) var en gång ett stort komplex av gips och lera tegelbyggnader. Målningar fortfarande pryder resterna av väggarna. Jaktscener visar djur som är enklare och mindre levande. Forskare vet dessa målningar var en del av en ritual för att hedra en gudom.

Paleolitiska och neolitiska Skulptur

Skillnaderna i paleolithic & neolithic konst


Paleolithic folk gjort små sniderier av ben, horn eller sten i slutet av sin tid. De använde flintverktyg. Venus från Willendorf (25.000 till 20.000 BC) är ett exempel på en sådan carving. Denna lilla bilden av en full tänkte kvinna är gjord av sten och detaljerna är grovt huggen. Neolitiska konstnärer var annorlunda än paleolitiska människor eftersom de utvecklade färdigheter i keramik. De lärde sig att modellera och gjorde bakade lera statyer. En gudinna siffra finns på Catal Huyuk visar en sittande kvinna flankerad av två leoparder.


Relaterade artiklar