Vad händer om någon gör sig skyldig till välfärds bedrägeri?

September 12

Vad händer om någon gör sig skyldig till välfärds bedrägeri?


Mer än 2 procent av de totala utgifterna för var överbetalda till följd av bedrägerier och fel i 2011/2012 beskattningsåret, enligt siffror från avdelningen för arbets- och pensions. Detta kostade den brittiska skattebetalarna 3,4 £ miljarder. Om du är fångad mixtra förmånerna, kan du räkna med att bli straffad.

Återhämtning

Du kommer nästan alltid att bli ombedd att betala tillbaka de pengar du har stulit om du fångat kräver mer än du har rätt till, oavsett om du har varit giriga med bostadsbidrag, skattelättnader, arbetslöshetsersättning, sjukersättning eller pension krediter. Teoretiskt kan du ha dina tillgångar beslagtagits i enlighet vinning av brott lagen om du dömts för bidragsfusk i domstol, men det är mycket mer troligt att du kommer att bli skyldig att betala tillbaka vad du har lurade ur systemet i omgångar. Om du härleda flesta av dina inkomster från statliga bidrag, det belopp som du kommer att bli ombedd att betala tillbaka kommer typiskt att vara låg, oavsett hur mycket du har trasiga eftersom domstolarna inte kan lämna dig utan tillräckligt med pengar att leva på.

Förlust av förmåner och böter

Välfärds Reform Act 2012 gav bedrägeri utredare utvidgas befogenheter att stoppa fördelarna med ljus fingrar fordringsägare. Brott som resulterar i en fällande dom kunde se skyldiga att förlora sina pengar i 13 veckor efter en första förseelse, 26 veckor efter en andra och en massiv 3 år efter en tredje. Den konservativa och liberaldemokraterna-stödda akt gav också myndigheterna befogenhet att fina fördel fuskar upp till £ 2000, med ett minimistraff på £ 350 utan att behöva ta dem till domstol.

Talan

I England och Wales, beslutar DWP: s åklagar Division om bedrägerifall är lämpliga att gå vidare till domstol. I Nordirland är fall som avses i domstol av åklagarmyndigheten, medan i Skottland fall trodde lämpliga för åtal går till åklagaren. Fördel bedrägerier gör vanligtvis det till domstol när stora summor pengar har stulits eller om åklagare kan påvisa att en åtgärd är i allmänhetens intresse. De flesta fall prövas av domare, men allvarligare fall hänvisas ofta till Crown Court. Om du är dömd för bidragsfusk, kan ditt fall hamna i lokala och nationella medier.

Övertygelse

En domstol fällande dom för bidragsfusk kunde se dig dömd till 10 års fängelse, enligt Crown Prosecution Service. Meningar som hårda eftersom det är sällsynta men. I januari 2013 en Chichester kvinna kom undan med en 12-månaders fängelse, två års uppskov, och 180 timmar av oavlönat samhällsarbete efter att ha befunnits skyldig till lura £ 82,015.75 från DWP. Fördel bedragare vars brott genomfördes under en lång tid eller deltar förfalskning av officiella dokument är mer benägna att möta hårdare straff.


Relaterade artiklar