Skadliga effekter av infrarött ljus

June 8

Skadliga effekter av infrarött ljus


Infrarött ljus är längre i våglängd än den röda änden av det synliga ljusspektrumet men kortare än mikrovågsstrålning. Enkelt uttryckt är infrarött ljus vad vi uppfattar som värme. Vi släpper ut det, vilket är anledningen till, enligt NASA: s hemsida, kan vi vara synliga på natten för att någon bär mörkerseende glasögon. Vi får också infrarött ljus från vår omgivning, i synnerhet solen. Infrarött ljus innebär mycket få faror och många fördelar för vår hälsa, men det är också viktigt att erkänna dess potentiella risker.

Gradvis opacitet av ögats lins

När dina ögon utsätts för infrarött ljus under långa tidsperioder, kan de längre våglängder av denna osynligt ljus skada dina ögon. Detta kan hända om du ofta använder en svetsare med otillräcklig ögonskydd, till exempel. Vid kortare avstånd, är det mer troligt att du känner en brännande känsla från det utsända ljuset från svetsaren, och du naturligtvis gå ifrån det för att skydda dina ögon. Men långvarig exponering av infrarött ljus för ögonen, under åren, kan ge upphov till successiv, irreversibel blindhet.

Solbränna

På en varm dag, kanske du känner dig frestad att sitta i solen och få en solbränna. Medan sig infrarött ljus efter ett tag orsakar bara du ska känna dig överhettad, kan UV-strålar som sammanfaller med solljus och infraröda strålar orsakar din hud att brinna. Din hud producerar melanin i större eller mindre utsträckning, beroende på ärftlighet, att skydda sina djupare lager, vilket ger mörkare färg på en solbränna. Men till slut de skadliga UV-strålar kan komma fram till de djupare lagren. Detta är när vi uppfattar karakteristiskt röda, brännande känsla vi kallar en solbränna.

Fördelar av infrarött ljus

Infrarött ljus har betydligt fler hälsofördelar än det har skadliga effekter. Det får dig att känna dig varm när du utsätts för solen på ännu en kylig dag, och det höjer antalet vita blodkroppar i kroppen, vilket främjar större immunitet och healing. Det används för att diagnostisera ögonsjukdomar genom att ta detaljerade bilder av de djupa, svåra att se blodkärlen längst bak i ögat. Som en särskild värmekälla, används den för att behandla vissa sjukdomar, såsom hemorrojder. Det används som ett hushåll värmekälla via värmeelement som avger infraröd strålning. Denna strålning värmer direkt omgivande föremål och organ, vilket är extremt energieffektiva.


Relaterade artiklar