Vad ökar PSA-nivåer?

June 1

Vad ökar PSA-nivåer?


Prostataspecifikt antigen eller PSA, är ett protein som produceras av celler i prostatakörteln. En ökad PSA kan beteckna möjligheten av prostatacancer. Genomsnittliga hanar normalt har en låg nivå av PSA i deras blod. En mängd olika variabler ökar PSA-nivåer, inklusive icke-cancerösa tillstånd. Höga PSA-nivåer inte nödvändigtvis betyda att du har cancer.

Ålder och godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring eller BPH, är en icke-cancer tillstånd som kan öka PSA-nivåer. Detta är en förstoring av prostata som händer med män när de blir äldre. The National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer säger att mer än hälften av män i 60-årsåldern och så många som 90 procent i 70-årsåldern och 80-talet har några symtom av BPH och därför kommer att ha högre PSA-nivåer.

Prostatit

Prostatit liknar BPH, eftersom det är en infektion eller inflammation i prostatakörteln och kommer också att påverka PSA-nivåer. Symptomen på prostatit smärta i nedre delen av magen eller nedre delen av ryggen område, inflammation, brännande eller smärtsam urinering, ökad urinfrekvens och / eller frossa. Människor kan också vara symptomfri, eller visa några symtom.

Digital rectal tenta

Den digitala rectal tenta är när en läkare sätter in en smord handske i ändtarmen för att känna om det finns några avvikelser på prostatan. Tyvärr kan röra prostatan orsaka förhöjda PSA-nivåer inom personen.

Food Diet

Vissa livsmedel kan också öka PSA-nivåer. Särskilt dieter tung i mejeriprodukter och kött visar förhöjda nivåer av PSA. Forskare i Quebec City fann att män som konsumerade mest mättat fett, särskilt utbrett i kött och mejeriprodukter, hade tre gånger högre risk att dö i prostatacancer.


Relaterade artiklar