Feline levercancer

August 7

Feline levercancer


Den kattdjur Levern är ett viktigt organ som utför över tusen nödvändiga uppgifter som inte kan åstadkommas genom något annat organ i kroppen. Det metaboliserar protein, fett och kolhydrater, lagrar vitaminer och mineraler, och rids kroppen av avfall genom matsmältningen. När en katt lider av levercancer, kan hans liv vara kortlivad. Många katter gå genom livet utsätts för miljörisker som håller på att metaboliseras av deras levrar, men tecken och symtom på levercancer brukar inte dyka upp förrän det är för avancerad för att behandla, och diagnos och behandling är svag i bästa fall.

Typer

Det finns tre typer av feline lever cancer: primära tumörer som växer direkt i levern; hemolymphatic cancer som sprider sig från blodet eller lymfvävnad; och metastatisk cancer som sprider sig till levern från andra maligna delar av kroppen. Primära tumörer är mycket sällsynt hos katter och förekommer endast i katter 10 år eller äldre. Metastaserande --- eller lymfom --- levertumörer är den vanligaste.

Symptom

En katt med levercancer kommer att ha fitful anfall av kräkningar och diarré, har ingen aptit, drick mycket vatten, kissa oftare och kan ha svårt att andas. Han kommer att vara deprimerad och slö och gå ner i vikt snabbt. Hans mage kan också vara svullna eller smärtsamma. Hans avföring kan bleka grå till färgen, kommer hans urin vara orange och hans hud kommer att se fördomsfull, alla symptom på en lever som inte bearbetar galla ordentligt.

Diagnos

En veterinär kommer att ta en uttömmande sjukdomshistoria och utföra en fysisk undersökning av en katt som misstänks ha levercancer. Blodprover görs för att titta på blodstatus och leverenzymer. Bröst och buk röntgen och ultraljud vidtas för att identifiera tumörer eller inflammation, och en biopsi görs --- kirurgiskt eller med en fin nål --- för att avgöra om levertumör är cancerogena. Buken masseras för att se om det finns någon svullnad eller ackumulerad vätska.

Behandling

Det bästa alternativet för kattdjur tumörer levercancer är att ta bort dem kirurgiskt, så länge de inte är direkt knuten till levern. Vissa katter kan kunna leva långa liv om deras levertumörer framgångsrikt avlägsnas. Cytostatika är också ett alternativ för vissa kattdjur levertumörer, men det finns biverkningar, såsom diarré, illamående och kräkningar. En katt som genomgår cellgifter kan också utveckla infektioner eller andra sjukdomar på grund av lågt antal blodkroppar som påverkar benmärgen. Katter kan också ges smärtstillande medel och kräver regelbunden kontroll.

Förebyggande

Feline levercancer


Katter bör inte tillåtas att äta mat som är bortskämd eller som innehåller tillsatser, färgämnen och biprodukter. Endast en högkvalitativ burk kattmat bör ges för att säkerställa optimal hälsa. Torrfoder kan matas men bör hållas borta från solljus för att undvika förlust av värdefulla näringsämnen. Katter måste också hållas borta från giftiga ämnen, såsom rengöringsmedel och bekämpningsmedel, eftersom oavsiktligt intag kan leda till levercancer. Katter bör inte tillåtas att tugga på vissa växter och blommor som är giftiga för dem.


Relaterade artiklar