Hur man konstruerar en Fishbone Diagram

October 5

Hur man konstruerar en Fishbone Diagram


Fiskbensdiagram, även känd som orsak och verkan diagram eller Ishikawa diagram, i huvudsak brainstorming kartor. De används för att sortera igenom olika lösningar och tankar som rör ett specifikt problem eller ämne. Fiskbens diagram fick sitt smeknamn eftersom det färdiga diagrammet ser ut ungefär som en fisk skelett. Konstruera ett fiskben diagram är i allmänhet lätt om du förstår specifikt problem eller ämne som du kartlägga.

Instruktioner

• Identifiera problem eller ämne som du vill utöka. Skriv problemet eller ämne i sin helhet på ett papper som är anordnad horisontellt, längst till vänster sida nära centrum av kanten. Rita en fyrkant runt problemet / ämnet. Detta är chef för "fisk."

• Använd en linjal eller rak kant för att skapa en rak linje som löper från vänster till höger, med början i "fisk huvud." Detta är den "ryggrad".

• Tänk på eventuella bidragande eller talar faktorer om det största problemet eller ämne och skapa en liten linje som sticker ut för "ryggrad" för varje faktor. Märk dessa "revben".

• Exakt eventuella bidragande eller talar faktorer som är relaterade till de märkta på "revbenen" och skapa en ny linje från varje ribba att märka dem. Dessa är de "benen".

• Analysera diagrammet för att se vad du har lärt dig. Utövandet av konstruera fiskben diagrammet tvingar dig att bryta ner enskilda orsaker och effekter av de större aspekter som bidrar till problemet. Den organiserade brainstorming karta gör att du kan lättare eliminera problem eller lösa någonting okänt om ämnet.


Relaterade artiklar