Vad är den normala puls för män?

July 19

Vad är den normala puls för män?


Din puls är hur många gånger ditt hjärta slår per minut. Och medan puls varierar från person till person, de påverkas av faktorer som ålder och kondition. Det finns också en liten skillnad i pris efter kön, som män tenderar att ha en något lägre vila och maxpuls än kvinnor. Din puls är en utmärkt indikator på din allmänna hjärthälsa. NHS rekommenderar att du kontaktar din läkare om din puls är genomgående över 120 slag per minut eller under 40 bpm.

Mätning

Du kan mäta din puls genom att placera två fingrar på artären i din inre handleden eller sidan av halsen, bredvid din luftstrupen. Räkna antalet slag i 15 sekunder och sedan multiplicera antalet med fyra för att få antalet slag per minut. Använd aldrig tummen för att mäta din puls, eftersom den har en egen stark puls. Använd i stället din pekfingret och långfingret för mer korrekta resultat. Du kan också använda en klocka för att övervaka hjärtfrekvens samt en handled pulsmätare.

Vilande hastighet

Din vilopuls är din puls i vila eller stillasittande. Den bästa tiden att kontrollera din vila puls är precis innan du komma ur sängen på morgonen. Den normala skattesatsen för en vuxen man är mellan 60 och 100 slag per minut. För en uthållighet idrottsman kommer vilopuls typiskt vara lägre, vilket indikerar en mer effektiv hjärtfunktionen.

Maxpuls

En man kan beräkna sin maxpuls genom att subtrahera hans ålder från antalet 220, medan kvinnor bör dra den från 226. Denna siffra anger den maximala hastighet som ditt hjärta tål under fysisk aktivitet. Du bör sträva efter ett mål hastighet av 70 till 85 procent av din maxpuls under kraftig motion. Det innebär att en 40-årig man skulle ha en maxpuls på 180 slag per minut, och som under aerob träning sitt mål hjärtfrekvens bör stiga till omkring 144 slag per minut. Samtidigt skulle en 20-årig man mål hastigheten vara högre, runt 160.

Överväganden

Mäta vila puls är en av de bästa indikatorerna för livslängd. Män med en lägre vilovärde är mycket mindre risk att dö av en hjärtattack och tenderar att vara friskare i allmänhet. Män hälsa tidningen tyder på att en av de bästa sätten att sänka din vilopuls är att blanda hög intensitet och lågintensiv träning. Till exempel, sprint i fem minuter, och sedan jogga långsamt under de kommande fem minuter. Upprepa detta mönster tills du är trött. Om du har andra hjärtsjukdomar, som högt blodtryck, kontakta din läkare för eventuella nödvändiga ändringar.

Abnormiteter

Utbudet av "normala" pulsen varierar stort av många skäl, bland annat genetik. Vanligtvis har en puls något högre eller lägre än genomsnittet är inget att oroa sig för. Det finns emellertid flera diagnostiserbara hjärtfrekvens abnormiteter. En är arytmi, vilket är en oregelbunden rytm i hjärtat, medan en annan är takykardi, definierad som en vilopuls på mer än 100 slag per minut.


Relaterade artiklar