Cirkulationssystemet: Blodkärl under träning

February 11

Cirkulationssystemet: Blodkärl under träning


När du börjar Huff och puff, snabbar ditt hjärta för att hålla jämna steg och leverera syre du längtar efter. Det fungerar dubbel tid för att tillföra syresatt blod till de arbetande musklerna som behöver det mest och för att bära bort avfallsprodukter från ämnesomsättningen, såsom koldioxid, för bortskaffande. Cirkulationssystemet, inklusive blodkärlen, genomgår förändringar under träning som är väsentliga för en effektiv metabolism.

Funktion

När du bara sitta koppla av, ger det kardiovaskulära systemet 15 till 20 procent av din totala blodtillförsel till dina muskler. När du aktivt utöva stiger detta belopp, med blodkärlen transporterar 80-85 procent av blod till din muskulösa systemet snarare än organ, såsom njurar, som de gör i vila läge. Blodkärlen måste expandera för att klara den ökade blodflödet.

Typer

Artärer, vener och kapillärer är de tre typer av blodkärl, varvid varje strukturellt distinkt. Medan alla tre är inneslutna i lager av muskler, musklerna runt blodkärlen är tjockare, optimera sin elasticitet att expandera med blod och sedan dra ihop sig för att driva den längs cirkulations vägar. När de gren, artärerna blir mindre och slutligen förvandlas till kapillärerna - tunna nätverk av fartyg där blodet levererar syre till vävnader och absorberar koldioxid för deponering i urinen. Kapillärerna sedan tjockna att bli vener, som bär den syrefattiga blodet tillbaka mot hjärtat. Även om inte så elastiskt som artärerna, är vener utrustade med ventiler som håller blodet leds mot hjärtat mot tyngdkraften.

Effekter

Endotelet är ett skikt av platta celler som bildar en inre beklädnad i blodkärlen i hela cirkulationssystemet. När du tränar och ditt kardiovaskulära systemet pumpar upp volymen av blodflödet till endotel frigör kemikalier, såsom lustgas, som orsakar blodkärlen expandera, tillmötesgående det ökade flödet av blod till musklerna.

Funktioner

Ett annat svar av blodkärlen att utöva är regleringen av kroppstemperaturen. Att gå in i metabolic växeln kan få dig att känna överhettad. Svettningar hjälper till att kyla din yttemperatur, men för att hålla din kärna från överhettning, blodkärlen skrida till verket. De bär överhettad blod från dina muskler till ytan kapillärer, där den kyls från närhet till luft. Därför är ditt ansikte blir det blankt rött äpple utseende när du tränar.

Fördelar

Träning fördelar blodkärls hälsan. När ökad blodvolym rekryterar endotel talan om expansionskärl, söker igenom den resulterande frisättningen av lustgas också bort avlagringar i blodkärlen som kan täppa till blodflödet, vilket leder till sådana allvarliga tillstånd som åderförkalkning - ett tillstånd som orsakas av uppbyggnaden av plack i artärerna - och hjärtinfarkt - hjärtattack.


Relaterade artiklar