Vad är vanligaste användningsområdena för elektro?

October 27Elektromagneter har obegränsat antal tillämpningar inom modern teknik. Du kan hitta elektro i alla typer av elektronisk utrustning, inklusive många av de enheter som du använder varje dag. De används också inom medicin och inom industrin. I själva verket är det rättvist att säga att elektro är vad som gjort de flesta av modern teknik är möjligt: ​​de tillåter el för att användas som en kraft, precis som vind och vatten är.

Motorer

Elektromagneten är nyckelkomponenten i en elektrisk motor. Drivaxeln hos motorn är fäst vid ett ankare med en eller flera spolar av tråd lindad runt den. Detta skapar en elektromagnet. En fält magnet används för att skapa en stadig magnetfält med en fast polaritet. När motorn är påslagen, krafterna mellan elektro fältet magneten driva axeln runt, skapar rörelse.

Högtalare

Vanligtvis magneten i högtalaren är en permanentmagnet men ibland är det en elektromagnet. Strömmen genom elektromagneten varierar, vilket orsakar rörelse mellan den och membranhögtalaren. Vibrationen hos högtalaren producerar ljud.

Elektromagnetiska Kranar

Elektromagnetiska kranar använder en hög effekt elektro att lyfta tunga laster. Lasten måste ha tillräckligt med metall i det för elektromagneten att plocka upp. Elektromagnetiska kranar används i stor utsträckning metallskrot industrin eller andra områden där stora mängder metall måste flyttas.

Magnetiska separatorer i industrin

Magnetiska separatorer har olika industriella tillämpningar. En av de viktigaste är i gruvdrift. En blandning av olika material, vissa magnetiska och vissa inte, får passera genom separatorn. Elektromagneten lockar bara de som är magnetiska. Genom att variera styrkan på strömmen som flyter genom elektromagneten, kan material med olika grader av magnetism separeras.

Magnetiska separatorer i forskning och medicin

Magnetiska separatorer används i forskning. De används för att analysera ämnen, genom att dra ut material som är antingen redan magnetisk eller har "taggade" med hjälp av en substans som magnetiserar dem. Magnetiska separatorer kan även användas för att separera röda blodkroppar ur helblod.

MRT

Magnetisk resonanstomografi innebär att man använder elektromagneter för att skapa ett starkt magnetfält runt patienten. Detta tvingar alla de magnetiska fälten hos atomerna i patientens kropp i en enda justering. Maskinen skickar kraftiga radiovågor genom patientens kropp. Detta tvingar en del av atomerna i patientens celler till en ny position. När de flyttar tillbaka, skickar de små radiosignaler av sina egna. Dessa signaler används för att bygga upp en komplett bild av patientens vävnader.

Maglevtåg

Maglev står för magnetisk levitation. Maglev tåg använder elektro så att de bokstavligen svävar över sina spår. Detta minskar avsevärt friktion och gör det möjligt för tågen att röra sig enorma hastigheter.


Relaterade artiklar