Kläder för barn i 1930-talet till 1940-talet

October 10Barnens mode, ungefär som mode för vuxna, utvecklas på grund av förändringar i omvärlden. Under 1930-talet och 1940-talet såg barnkläder en förändring från drab, monokroma färger och naturmaterial till mer färgglada, mönstrade utseende med några dekorativa detaljer. Men vissa delar av gamla seder såsom praktiska och korrekt kropp täckning bibehålls.

Material

Materialen för alla kläder, även barnkläder, förändrats mellan 1930- och 1940-talet. Det var mindre sy hemma på hela som mer kläder köptes från kataloger och butiker, färdiga och redo att bära. På grund av brist på material på grund av krigsinsatsen, ull, silke och andra naturmaterial har använts mindre till förmån för material som rayon och nylon, som kan produceras billigare.

Klänningar

För flickor övergångsperioden från 1930-talet till 1940-talet resulterade i några anmärkningsvärda mode förändringar. Klänningar var fortfarande populär för flickor, men på 1930-talet hade de varit mestadels i dystra, enhetliga färger med raka linjer och enkla nedskärningar. Rubrik in på 1940-talet fanns det fler volanger på flickor klänningar, särskilt i nederkant och på axlarna. För äldre flickor volanger var också på hals och byst linjer. Tack vare industrialiseringen, blev mönster vanligare liksom.

Hattar

En hatt ansågs vara en nödvändig del av varje outfit. Barnen var mer undantagna från detta än vuxna, men barnen hade fortfarande att bära hattar i någon formell situation liksom många tillfälliga tillfällen. Caps var vanligt att pojkar tills de var gamla nog att bära en mans kostym. Flickor hade ofta miniatyriserade versioner av damer hattar och motorhuvar. Eftersom mode av 1940-talet tog tag, huvud kläder för kvinnor i allmänhet var mindre och mindre en del av deras klädsel.

Praktiskhet

En konstant under både 1930- och 1940-talet var den praktiska kläder. Medan tjusiga klänningar kan ha några volanger och vissa spets, var de aldrig plagg som var riktigt restriktiv. Detsamma gällde för pojkar kläder, som var tänkta att täcka och passform. Det var en återspegling av utvecklingen i vuxna kläder, som var praktiskt och som inte hade någon tid eller intresse för frippery som skulle avfallsmaterial utnyttjas bättre på andra projekt.


Relaterade artiklar