Nildeltat Fakta

September 14

Nildeltat Fakta


Nilen River Delta är den norra delen av Egypten där Nilen breder ut sig och mynnar ut i Medelhavet. Det fick sitt namn från början geografer som trodde den triangulära formen av området liknade den grekiska bokstaven "delta."

Identifiering

Den Nildeltat är ca 100 miles i längd och omfattar över 149 miles från kusten. Enligt World Resources Institute, Delta täcker endast cirka 2,5 procent av Egyptens totala landareal, men mer än en tredjedel av Egyptens totala befolkning bor där.

Översvämningar

Årlig översvämning av Nilen tog bördig jord till regionen. Längre perioder av hög vatten och perioder av torka, dock skulle förstöra grödor. År 1970 var Assuandammen byggdes för att reglera översvämningar.

Papyrus Kärr

Den Nildeltat var en gång känd för ett överflöd av papyrus vass längs stränderna. De gamla egyptierna använde papyrus som skrivpapper. Tyvärr, på grund av ekologiska förändringar i deltaregionen, är papyrus inte lika rikligt som det en gång var.

Effekter

Den Nildeltat är en viktig anhalt för flyttfåglar. Enligt Världsnatur Federation, vattenfåglar såsom den lilla gull (Larus minutus) och Whiskered tärna (Chlidonias hybrida) tillbringar vintern där.

Kul Fakta

I 1799, var den berömda Rosettastenen upptäcktes i Nildeltat lilla byn Rosetta. Detta graverad sten var nyckeln till forntida egyptiska hieroglyfer.


Relaterade artiklar