Hur att rengöra en väv

July 27

Hur att rengöra en väv


En väv är en mönstrad eller bildmässigt trasa vävde med hjälp av material som ull, silke eller linne. Termen gäller både handvävda och mekaniskt vävda verk. Tidiga gobelänger går tillbaka till det åttonde århundradet. Många konstentusiaster dekorera sina hem med vägghängda gobelänger. Liksom andra typer av konst, gobelänger oundvikligen samlar damm och smuts över tiden. För att hålla dina gobelänger i gott skick, bekanta dig med rätt rengöringsmetoder för dessa tyger.

Instruktioner

• Montera klädsel eller borste till vakuum innan behandling av väv. Ta bort damm genom att dammsuga fram- och baksida två gånger per år, eller oftare för gobelänger som regelbundet utsätts för rök.

• Gör inte maskintvätt gobeläng produkter. Ta bort fläckar genom att objektet till en textil konservator eller kemtvätten som specialiserat sig på rengöring mattor.

• Spot-rengöra en gobeläng om ett område kräver omedelbar behandling, till exempel efter ett spill. Blanda 1/2 tesked mild flytande maskindiskmedel med 1 liter varmt vatten. Testa lösningen för färgbeständighet innan du försöker rengöra väv. Doppa en bomullstuss i vätskan och gnida den mot en undanskymd del av väv, såsom ett hörn. Fortsätt om ingen färg tas bort. Använd en svamp för att ösa upp löddret från toppen av vätskan, plocka upp så lite vatten som möjligt. Applicera löddret sparsamt tapeten ytan, gnugga försiktigt. Använd en ren, fuktig svamp för att helt ta bort löddret innan de har en chans att torka eller de kommer att lämna rester som kommer att locka mer smuts på tapeten. Förhindra spill från att sprida sig genom att städa sina ytterkanter först och sedan arbeta dig mot mitten.

• Hand tvätta hela väv med en mjuk matta tvättmedel om du vill ge tyget en urblekt, gammaldags utseende.

• Lufttorka väv genom att hänga upp eller sprida den över en plan yta.


Relaterade artiklar