Grekiska Gyro Kryddor

February 21

Grekiska Gyro Kryddor


På menyn på nästan varje sub butik i Amerika, den grekiska gyro sandwich (uttalas Yee-Roh) är en blandning av välsmakande kött, olika salladsgrönsaker och yoghurtsås (tzatziki) insvept i en varm pitabröd. Inte att förväxla med souvlaki, som är mer av en marinerad fläsk kebab, har definitionen av en gyro smörgås utvidgas till att omfatta många olika varianter på grundformatet.

Historia

Grekiska Gyro Kryddor


Soldater som betjänar Alexander den store var först med att skapa tidiga gyron, enligt grekiska historiker; en liknande smörgås, den "Judhaba" serverades i 19th century Bagdad. Från och med 2010, historiker tror att den moderna gyro (och souvlaki) har sitt ursprung omkring 1950 i Livadia, huvudstad Boeotia, i centrala Grekland. Den amerikanska gyro tros ha först dök upp i New York under tidigt 1970-tal.

Den traditionella Gyro

Grekiska gyron består av fläsk smaksatt med oregano, salt, peppar och kummin. En typisk variant istället använder oregano, paprika och lök pulver. Fläskkött är sedan beströdda med vitvinsvinäger och kylskåp i minst två timmar. I en smörgåsbutik fläsk i allmänhet skiktas på spett, skapa en kon av kött som sedan tillagas långsamt i en roterande vertikal grill. Gyrot är konstruerad genom att sprida Tsatsiki sås (yoghurt, gurka, dill, vinäger) på en varm pitabröd, följt av tomatskivor, vit lök, skivat kött och pommes frites.

Variationer

Amerikanskt gyron tenderar att göras från marken lamm, nötkött, eller en blandning av båda. Marinerad lamm, fårkött, nötkött, kalvkött eller kyckling används i Doner kebab, en liknande måltid av turkiskt ursprung. I Grekland, regionala variationer inkluderar gyros serveras med senap eller ketchup i stället för yoghurt (norra Grekland). Gyros serveras i huvudstaden Aten, oftast inkluderar inte pommes frites. På grund av hälsoproblem om fetthalt, har kyckling nyligen blivit ett populärt substitut för griskött.


Relaterade artiklar