Örter för köttgryta

July 9

Örter för köttgryta


Kalops är bland de mest tröst av komfort livsmedel. Under alla utom de varmaste månaderna, en skål med hemlagad gryta och en bit av färskt bröd utgör en robust och hemtrevlig måltid. Gaffeln-mört kött och mörk sås, parfymerade med en handfull fina örter, gör en tilltalande kombination av rika och lätta smaker.

Stiftelsen

Grunden för en gryta läggs i etapper. Först värma lite olja i en stor tjockbottnad kastrull och stek en blandning av lök, selleri, tärnad morot och vitlök. När dessa är mjuk och aromatisk, skopa dem ur potten och vrida upp värmen till brunt och bryn köttet i små serier. Detta gör gryta mer salta och rikt smaksatt. Scoop köttet ur potten, också, och använda en del rött vin eller nötkött buljong för att lösa de brynt-on juice. Återgå nötkött och grönsaker i grytan, tillsätt lite buljong, och grytan pågår.

Standard Örter

Grytan grundläggande smaktoner av nötkött, grönsaker och vin eller buljong har alla fastställts. De två örter som oftast läggs i det här skedet är lagerblad och timjan. Lagerblad är den aromatiska bladverk av en buske hemma i Medelhavsområdet, även om det används i tempererade zoner samt för kulinariska och landskapsändamål. Smaken är subtil och ger en kompletterande anmärkning till nästan alla nötkött skålen. Timjan har en distinkt smak alla sina egna, men är mycket uppskattad för sin förmåga att förbättra smaker av andra ingredienser.

Traditionell Herb Blandningar

En handfull av traditionell ört smälter går bra med nötkött gryta. Franska "böter herbes" är en blandning av persilja, dragon, körvel och gräslök som ger en fräsch och lätt naturläkemedel not till grytan, komplettera sin rikedom med subtila djup smak. Herbes de Provence är en fransk blandning med mer bestämda smaker. Alternativen varierar från kock till kock, men vanligtvis omfattar en kombination av lagerblad, oregano, sommar kyndel, fänkål, rosmarin eller lavendel. Om du har torkat örter, lägga dem i början av matlagning; färska örter bör läggas till i slutet.

Att bygga ett personligt urval

I slutändan, valet av örter i grytan ligger hos varje kock. De flesta anser lagerblad nödvändigt, men om du inte dem, inte sätta dem i - och samma sak gäller för någon annan ört. Det bästa sättet är att försöka örter en i taget, utvärdera vilka du gillade, och varför. Örter som ofta används med nötkött inkluderar dragon, oregano eller mejram, rosmarin, färsk anis eller fänkål och färsk salvia. Prova dem ensamma eller i kombination tills du är säker på dina val.


Relaterade artiklar