Effekten av avlägsnande av en äggstock på hormonbalans

September 8

Effekten av avlägsnande av en äggstock på hormonbalans


Den mänskliga kroppen har flera uppsättningar av organ i par, inklusive äggstockarna. När ett organ tas bort, den andra organ brukar ett bra jobb med att hålla jämna steg med efterfrågan placeras på den.

Äggstockarna

Äggstockarna är de kvinnliga organ som ansvarar för produktion och förfaller av ägg för befruktning. Äggstockarna producerar även två hormoner, östrogen och progesteron.

Östrogen och progesteron Funktion

Dessa hormoner är ansvariga för, bland annat, sekundära sexuella egenskaper hos kvinnor (såsom bröstutveckling), förbereder den kvinnliga kroppen för graviditet och att upprätthålla balansen mellan kalcium i kroppen.

Ooforektomi

En ooforektomi är en operation för att avlägsna en äggstock. Denna operation används i de fall där äggstockarna skadas på grund av sjukdom eller trauma, eller, i vissa fall, för att förebygga bröstcancer hos kvinnor med starka släkthistorier av bröstcancer.

Den återstående Äggstock

När endast en äggstock avlägsnas, fortsätter den andra äggstocken att producera östrogen och progesteron samt ägg. Ta bort en äggstock inte ha en betydande inverkan på nivåerna av hormoner.

Menopaus

Även utan att ta bort äggstockarna, de upphör att fungera hos kvinnor efter klimakteriet. Konsekvenserna av detta är minskad benmassa, minskad fettomsättning och i vissa kvinnor, humörsvängningar.


Relaterade artiklar