Vilka problem ska jag se upp för om jag har en maltesisk valp?

October 21

Vilka problem ska jag se upp för om jag har en maltesisk valp?


Maltesiska valpar gör idealiska husdjur för människor som söker en liten, vänlig hund. Deras långa, lyxiga vita rockar kräver frekvent grooming. Deras lilla storlek - de vanligtvis väger mindre än 3,18 pund, enligt den amerikanska Kennelklubben - kan vara problematiskt om du är van vid större hundar. De har ofta kavat personligheter som motsäger deras resning, vilket gör dem benägna att skälla. Utöver dessa frågor, bör du vara medveten om gemensamma medicinska tillstånd som påverkar den maltesiska rasen.

Hepatisk Mikrovaskulära Dysplasia

Lever mikrovaskulära dysplasi är en leverrelaterad sjukdom som drabbar den maltesiska rasen. Det inträffar när blodkärl i levern blir onormala. Eftersom levern inte kan filtrera gifter ur kroppen som det ska, toxiner hämmar hundens hjärnaktivitet. Detta resulterar i en tyst, till synes ointelligent djur. Hunden kan också vara ett runt eller mindre i storlek än normalt. Tecken på denna sjukdom är diarré, stenar i urinblåsan, kramper och kräkningar. Leversvikt kan förekomma.

Portosystemic Shunt

I en sund maltesiska, bearbetar levern blodet från tarmarna att ta bort gifter; i ett maltesiskt med en portosystemic shunt, avleder en shunt den ofiltrerade blod till cirkulationssystemet, förbi levern. En maltesisk hund ärver vanligtvis detta tillstånd.

Luxating Patella

Små raser, inklusive maltesiska, är benägna att patellar luxation, eller ur led knäskålarna. Med denna medfött tillstånd, ben som skyddar hundens knäleds förändringar på sin plats. En maltesisk som lider av en luxating patella kan halta eller bli helt lama. Kirurgi är typiskt krävs för att reparera problemet.

Legg-Calvé-Perthes

Legg-Calvé-Perthes syndrom uppstår när huvudet av en maltesisk hund lårben urartar. Detta leder till problem med hundens höfter och bakkvartsparter, vilket kan leda till haltande. Onset börjar vanligen när den maltesiska är ca 6 månader gammal. Behandling innebär kirurgiskt avlägsnande av lårbenshuvudet och skapa ett nytt gemensamt.

Tracheal Collapse

Maltesiska valpar är benägna att en genetisk sjukdom där deras luftstrupen kollapsar eller plattas. Detta leder till ansträngd andning, hosta och brist på energi. Behandlingen består av att hålla hunden på en strikt diet, begränsa sin verksamhet och administration av antibiotika och andra läkemedel för att öppna luftstrupen.


Relaterade artiklar