Olika raser av tabby katter

July 23

Olika raser av tabby katter


Tabbykatter är inte en ras. Uttrycket "tabbykatt" hänvisar till mönster på en kattens päls, som kan vara i form av fläckar, virvlar eller ränder. Den färgning och märkning återfinns bland flera raser av katt. Den tabby mönster är vanligt i korthår huskatter och blandraser. Fyra distinkta typer av tabbykatter finns, baserat på skillnaden i märkningar och en typ i vilken tabby mönstret är del av en annan färg mönster, såsom sköldpaddsskal.

Klassiska Tabby

Den klassiska tabbykatt Mönstret består av cirkulära virvlar runt på kroppen, särskilt sidorna, som liknar en mitt i prick mönster. Mönstret är distinkt och ursprungliga, skapad av en blandning av gener. Vanligt förekommande i korthår huskatter, kommer vissa tabbies har en hög färgkontrast.

Spotted Tabby

Denna tabbykatt har fläckar på sina sidor i olika storlekar och former, såsom runda, ovala eller rosett. Vissa människor tror att detta tabby mönstret härrör från tigré, eftersom vissa likheter finns mellan de två, men prickig tabby har ett brutet mönster. Servals, bengals och amerikanska bobtails är exempel på fläckig tabbies.

Tigré

Den tigré även kallad randig tabby eller "tiger katt." Makrill mönster är det vanligaste, med smala ränder som löper längs sidan av kroppen vertikalt. Svansen har typiskt ringar, medan ansikts ränder är parallellt på kinderna. Den mörkaste färg är på fötter och tår. Makrill tabbies finns i olika färger: blått, kräm, brunt, rött och silver. Makrill återfinns bland persiska och amerikanska korthåriga raser.

Tickad

Den tickad är också känd som den agouti tabby. Detta mönster kännetecknas av traditionella tabby märken i ansiktet och små ränder på nedre magen, övre ben och huvud. Den mest märkbara inslag i denna tabbykatt är den fasta vapen agouti hår, eller enskilda hårstrån som är randiga med alternerande ljusa och mörka band. Abyssinian katter och blandras katter har ofta detta mönster.

Patched Tabby

Den lappade tabbyen är nästan alltid en hona. Även om dessa katter kan visa någon av de fyra olika tabby kattmönster, de har också röda eller grädde fläckar på kroppen, huvudet, svansen och benen. De är allmänt känd som sköldpadd tabbies eller "torbies." De tabby märkningar kan vara tydligare på benen och huvudet än i andra tabbykatter.

Överväganden

Den tabby mönstret är ett dominerande mönster i vissa stamtavla kattraser. Exempelvis har Ocicat en spotted mönster, medan Abyssinian och Singapura katter är av tickad sort. Vissa tabby katter har medföljande vita fläckar som vanligtvis lika stora som tabby mönstrade fläckar. I själva verket kommer vissa katter har övervägande vit päls med endast några små fläckar av tabby på svansen och huvudet. Vissa tabby katter kommer också att ha "punkter", där tabby markeringar på ansikte, fötter, öron och svans, men med några markeringar på kroppen. Dessa katter är kända som "lo-poäng."


Relaterade artiklar