Roliga fakta om ostron för barn

July 16Ostron är ryggradslösa havsdjur, vilket innebär att de inte har en ryggrad. Ostron är också musslor - de har två skal, förenade med ett gångjärn - och de lever inuti dessa snäckor för nästan hela sitt liv. Dessa roliga fakta kan läras ut till barnen i klassen, hemma eller någon annanstans, för att hjälpa till att få dem intresserade av natur och biologi.

Pärlor

Även om det är en underart som kallas pärlan ostron, kan alla ostron producera pärlor. En pärla bildas när ett främmande föremål, ofta ett sandkorn, arbetar sig inuti ostron skal. Detta ändamål irriterar ostron, vilket orsakar att ostron för att producera en substans som kallas pärlemor, som är en blandning av kalcium och protein. Med tiden bygger pärlemor upp och år senare en pärla bildas.

Andning

Ostron andas på ett sätt som liknar fisk - med hjälp av gälar och en mantel. Ostron mantel innehåller blodkärl som har tunna väggar. Ostron "andas in" syre från vattnet genom dessa väggar, och "andas ut" koldioxid. Ostron hjärta, som är liten och bara har tre kammare, pumpar sedan syreanrikad blod genom kroppen.

Kön

Alla ostron har ett genus, vilket innebär att de är antingen man eller kvinna. Däremot kan ostron faktiskt byta kön. Omkring 90 procent av alla ostron yngre än ett år är män, men cirka 80 procent av ostron mer än ett år gamla är kvinnor. I vilt tillstånd, kan ostron leva för cirka 20 år eller mer, så att de kan ändra sitt kön och tillbaka flera gånger under sitt liv. En undersökning som genomfördes av Haskin Skaldjur Forskningsavdelningen kunde inte kontrollera om orsaken till dessa könsförändringar är miljö- eller genetisk.

Barndom

Vid tiden en ny ostron larver har varit vid liv i sex till åtta timmar, har det redan bildats en liten del av sitt skal och cilier - tunna, hårliknande strukturer som används av ostron att simma. Larverna kommer att simma runt under de första två till tre veckor av sitt liv. Detta är den enda gången i ett ostron liv att det inte är stillasittande. Efter denna tid kommer ostron hitta en lämplig plats, till exempel på toppen av skalen från andra ostron eller en ren, hård yta, och fästa sig för att stanna.


Relaterade artiklar