Mat svamp tillväxt

May 17Många olika typer av mögel, en typ av svamp, växa på många olika typer av livsmedel. Frukt, grönsaker, bröd, ost, nötkött och fjäderfäprodukter, sylt och gelé bland många andra typer av livsmedel kan hysa mögel i de rätta förutsättningarna. Medan vissa formar bara orsaka en olägenhet i form av mat förstörs, några formar innehåller farliga ämnen som kan göra en person sjuk om de konsumeras.

Typer av svamp

Gruppen eller organismer som kallas svamp omfatta alla formar. Formar lever oftast livsmedel runt köket efter ett antal dagar. Svamparna korsa ett brett spektrum, från ätbara (i fallet med svamp), till oätliga och med farligt. Några av de viktigaste typer av svampar innefattar Aspergillus, Penicillium, Fusarium och Cladosporium.

Tillväxthastighet

Mögel växer i varierande grad beroende på villkoren kring maten. Mögel kan dyka upp på samma mat i en dag, eller ta så länge som en vecka eller mer beroende på om de korrekta faktorerna för optimal tillväxt är närvarande. Tro inte bara för att posten har endast öppnats för en dag, att inget mögel är närvarande, och därför är det säkert att äta. Kontrollera alltid misstänkta livsmedel för mögeltillväxt före äta.

Faktorer som påverkar tillväxttakt

Enligt Florida Solar Energy Center (FSEC) vid University of Central Florida, kräver optimal mögeltillväxt fyra huvudsakliga faktorer. Först är mögelsporer, som vanligtvis finns i de flesta miljöer. Andra är optimal temperatur. Livsmedel kvar i rumstemperatur kommer att växa mögel mycket snabbare än livsmedel i kylskåp. Tredje är fukthalten. Mögel kräver en hög tillgänglighet av vatten för tillväxt. Du kommer inte hitta mögel som växer i extremt torkade livsmedel mycket ofta. Slutligen är föda. Make-up av maten avgör om mögel kommer att växa. Livsmedel som innehåller mycket kol tillåter forma rätt komponenter för att köra cellulära processer.

Förebyggande

Styr fukt närvarande på den plats där maten får lagras. Om du upptäcker att mögel sker snabbt vid rumstemperatur, prova att lägga en avfuktare i området för att få vatten i atmosfären tillgången ner. Att hålla en ren miljö minskar mängden näringsämnen tillgängliga för mögel att växa. När det gäller mat, minska näringsämnen som inte kommer att vara möjligt, men du kan kontrollera mögeltillväxt runt maten med lite renlighet. Under sommardagar och nätter, kan temperaturen i ett hus stiga och luftfuktigheten kan öka, vilket möjliggör optimal mögeltillväxt. Använd en luftkonditioneringen att sänka temperaturen i huset och uppmuntra luft cykling. Kom ihåg att med tillräckligt med tid, kommer mögel nästan alltid växa på livsmedel kvar vid rumstemperatur. Men med dessa förebyggande tips i miljön där maten förvaras, kan du förlänga tiden maten kan användas.

Sjukdomar

Inte alla svampar ruiner helt enkelt mat eller får det att smaka illa. Vissa mögel kan orsaka sjukdom och även producera gifter som kallas mykotoxiner. Den tidigare nämnda Aspergillus orsakar en sjukdom som kallas aspergillos. Enligt CDC, orsakar aspergillos andningsproblem, och kan leda till andningssvårigheter eller tung hosta. Mykotoxiner kan förekomma även efter själva svamp organismen har dött ut. Den mykotoxin är en kemikalie som produceras av svampen, och kan således fortfarande orsaka problem om ingested när ingen svamp finns närvarande. Vissa mögel kan inte orsaka någon sjukdom eller skada om ätit, men bör ändå undvikas. Vanligtvis kan du inte säga bara genom att titta på formen om det är farligt, så du bör undvika intag alla mögel.


Relaterade artiklar