Hur man blir en framgångsrik författare

August 17

Att se ditt namn i boken-butiker

Hur man blir en framgångsrik författare

"Författaren som innehar den kreativa gåva äger något som han inte alltid är herre -. Något som ibland konstigt testamenten och arbetar för sig själv"

- Charlotte Brontë, författare Jane Eyre.

Har du någonsin funderat på att bli nästa JK Rowling? Har du ambitioner att vara efterträdaren till Stephen King? Om svaret är "ja!" då finns det några saker du behöver veta om förlagsvärlden innan du kan nå ditt mål. I själva verket mer än ett fåtal. Hur man planerar din bok, processen att skriva, säkra en litterär agent, främja din titel när den publiceras, och den juridiska sidan av verksamheten är alla frågor som, som författare, kommer du befinner dig stöter. Så, framför allt, vara beredd!

Vet ditt ämne

Hur man blir en framgångsrik författare

Frågan om kontrakt

När affären för boken är klar, kommer du att få från förlaget ett kontrakt att underteckna, som kan uppgå till tiotals sidor och som kommer att förpackas med frågor som syftar till att skydda både förläggare och författare. Har din bok innehåller bilder? Behöver du tillåtelse att använda dem? Har du ingår omfattande citat från andra böcker? Om så är fallet, har du fått nicka från relevanta författare och förläggare?

Sedan finns det frågor i förhållande till spin-off-rättigheterna till boken. Ditt kontrakt kommer med största sannolikhet att innehålla ett avsnitt om hur - och hur stor andel - du kommer att betalas om Hollywood kommer att ringa och gör ett erbjudande om att förvandla din berättelse till en storfilmen.

En ansedd litterär agent kommer att vara mycket förtrogen med den komplexa frågan om avtal, kan ge dig råd om jurist tala (fikonspråk kan vara en bättre term) som ingår i, och kommer att gå fram och tillbaka med förlaget för att säkerställa att villkoren i kontrakt är bara ungefär lika fördelaktigt för dig eftersom de kan tänkas vara.

Om du bestämmer dig för att inleda karriären av en författare, måste du först besluta om vilka visst ämne du vill skriva. Har du en kärlek till skräckromaner, romantik berättelser, verkliga mordgåtor eller självbiografier? Är sportbaserade titlar, militärhistoria, eller människor som påstår sig ha blivit bortförd av utomjordingar din grej? Har faktum eller fiktion få dig upphetsad? Oavsett svaren på dessa frågor, skriver om ett ämne som du redan är bekant med är en omedelbar bonus.

Tar de första stegen på ibland krokig väg att bli en författare är ofta den svåraste delen av processen. Och det är en process som du måste noga överväga. Om en karriär inom facklitteratur är vad du är ute efter att driva, är det inte tillräckligt för att helt enkelt fylla din bok med mängder av namn, datum och fakta och låta saken bero.

På samma sätt, om ditt mål är att bli en berömd författare, måste du göra mer än bara uppfinna karaktärer och situationer. Vad du behöver göra, i båda fallen, är att skriva på ett sätt som fångar uppmärksamheten och fantasin hos läsaren.

För fiktiv arbete, skapa karaktärer som är trovärdigt och intressant. Bygga en solid berättelse. Avsluta varje kapitel på en cliffhanger som lämnar läsaren vill ha mer. För facklitteratur? Berätta historien som det hände. Men kom ihåg att du skriver att underhålla så mycket som du är att informera. Håll det fängslande.

Att finna ett medel

Hur man blir en framgångsrik författare


Många oerfarna författare är mycket tveksamma till att gå i riktning mot att använda en litterär agent för att sälja sina manus för dem. När allt kommer omkring, varför ska du bli tvungen att betala en procentsats av din monetära förväg, eller royalties från försäljning, till en agent när du bara kunde göra allt arbete för att sälja boken till ett förlag själv? Det är en mycket bra fråga. Men, är det faktum att ha en ansedd agent ombord, en väl insatt i komplexiteten i förlagsvärlden är avgörande för blivande författare.

Om du är orolig för att bli förbigångna av någon bok baserad motsvarighet till en tvivelaktiga, används-bilförsäljare, inte vara. Tricket är att välja din agent noggrant. Trots vad många nybörjare ofta antar, kommer en bra, branschrespekterade agenten inte ekonomiskt betalt för att ta en titt på, eller helt läsning, ditt manuskript. Inte heller kommer de ta betalt för att ta dig på som kund eller skicka in ditt arbete till ett förlag.

Vad de kommer att göra är att ta ett snitt - 15 procent är den allmänt accepterade bilden - oavsett affär de kan få för dig. Med andra ord betalar utgivaren agenten, agenten tar sin avgift av att betalning, och sedan vidarebefordrar balansen till dig.

Naturligtvis finns det enstaka dåliga pennies i alla branscher, så ta steget att välja en agent med en bra meritlista, som har en gedigen, lång historia av att sälja böcker, och som inte försöker hustle du för pengarna up-front.

Du har äntligen gjort det!

Hur man blir en framgångsrik författare


Okej, så boken är skriven, är affären klar och - grattis! - Du är nu en publicerad författare. Så kan du äntligen luta dig tillbaka och koppla av medan utgivaren gör allt marknadsföring och reklam arbete, eller hur? Tror inte det. Som någon med en bok nu under bältet, har ditt arbete knappt börjat. Det är dags att marknadsföra denna sak!

Det är ett sorgligt faktum att många utmärkta böcker misslyckas med att sälja i stort antal, eller aldrig får granskas av inflytelserika försäljningsställen - såsom i sidorna av populära, dagstidningar, veckotidningar, på radio eller TV pratshower - för en kritisk anledning: en brist på en bra publicitet maskin.

Visst, kommer din förläggare skicka ut ett antal exemplar av dina böcker till mediekällor som de vet kommer att ge det en viss grad av offentlighet. Men, kan utgivaren bara göra så mycket. Och det är här du kommer in. Sitta och vänta för pressen att ringa när din bok träffar läktaren är ett stort misstag många författare gör. Det är dags att sälja dig själv och vara proaktiv.

Kontakta din närmaste radiostationer, ta en tur ner till kontor din stadens tidning och uppmuntra dem att göra en "lokal person skriver bok" -typ funktion på dig. I själva verket, göra vad som krävs, och hur lång tid det tar för att säkerställa att bara om alla som behöver veta om din bok vet om det.


Relaterade artiklar