Lista över Syra Loving Vegetabiliska Växter

August 21Sur jord är ett problem som trädgårdsmästare över hela USA måste ta itu med. Du kan ta ett antal åtgärder för att minska nivån av syra i din jord genom att öka dess pH, men att välja grönsaker syraälskande är en mycket enklare och billigare metod. Lyckligtvis, medan starkt sur jord är inte idealiskt för många växter, de flesta trädgård grönsaker faktiskt trivs i svagt sur jord.

Jord & pH

Termen "pH" avser den surhet eller alkalinitet jord. Jord med ett pH under 7,0 anses vara neutral. Ett lägre pH innebär att din jord är surt, medan ett högre pH indikerar basisk jord. Om du är osäker på din markens pH, får ett jordtest via din lokala University Extension Office; detta test berättar också halterna av olika näringsämnen i din jord.

Grönsaker för något sur jord

Många av de vanligast odlade trädgård grönsaker föredrar svagt sur jord med ett pH mellan 5,5 och 7,0. Dessa inkluderar bönor, broccoli, kål, morötter, selleri och gurka samt paprika, squash, sockermajs, tomater och rovor.

Grönsaker för måttligt till starkt sur jord

Ett pH mellan 5,5 och 6,5, vilket är måttligt sur, är idealisk för endiv, persilja, rabarber och sojabönor. Starkt sur jord, med ett pH på 4,5 till 5,5, är bra för odling av sötpotatis och rädisor. Irländska potatisar växer bra med ett pH-värde mellan 4,8 och 5,5.

Förändring av pH

Om du har mycket sur jord, kan du höja dess pH för att göra det mer tillämplig att odla grönsaker. Det vanligaste sättet att göra detta är att lägga till kalk till jorden. Kalk består av kalciumkarbonat, som höjer pH-värdet genom att neutralisera syran. Om du har basisk jord och vill sänka pH-värdet, införliva svavel i marken.


Relaterade artiklar