Vintage möbler stilar

January 20

Vintage möbler stilar


Om du nyligen plockade upp en antik stol eller ett bord från loppmarknaden, kanske du undrar hur du klassificera perioden och utformar av dess utformning. Vintage möbler klassificeringar grundar sig på utsmyckning, symmetri, material som används och typ av ben, fötter och rygg.

Rokoko

Rokokostil har sitt ursprung i det förrevolutionära Frankrike och förknippas ofta med Louis XV. Rokoko är inte lika bekymrad med symmetri som andra möbler stilar, istället gynna en graciös excentricitet. Rococo möbler är ofta fantasifulla, med kraftigt utsmyckade bitar med många kurvor och guld- och silverfärgade detaljer.

Chippen

Den Chippendale möbler stil drar sitt namn från en 18th century möbelsnickare som heter Thomas Chippendale. Chippendale bitar har graciösa linjer, kul- och klo fötter, cabriole ben och stora dekorativa pediments. Den Chippendale stil har franska, asiatiska och gotiska element; American Chippendale är mycket derivat av Queen Anne stil. Wing stolar och kamel-back soffor är populära Chippendale bitar.

Victorian

Den viktorianska möbler stil är referentiell, gynnar uppdaterade delar av tidigare möbler stilar, såsom Federal och rokoko. Viktorianska stolar har öppna, rundade ryggar med böjda ben. Viktorianska möbler har också en anmärkningsvärd gotiska kvalitet och delar är ofta tung, ornately snidade och konstruerad av mörka träslag. Viktorianska möbler kvarstår i popularitet, delvis på grund av att det var den första möbler stil att vara massproducerade.

Federala

Federal möbler stil, även känd som amerikanska imperiet, är känd för starkt kontrasterande träinlägg, raka linjer och lätt konstruktion. Duncan Phyfe, skåpet tillverkaren i samband med Federal stil, ofta använda lyra motiv och X-formade stöd. Federal möbler tenderar att se mer känsliga än andra stilar, och federala stolar har raka, tunna, ofta avsmalnande ben.

Mission

Mission stil möbler, även känd som konst och hantverk, har sitt ursprung i slutet av 19 och början av 20-talet Amerika, något som ett svar på de märkte överskottsna av den viktorianska möbler stil. Tidig Mission möbler var robust, tillförlitlig och handgjorda vanligen från ek; stilen sågs som ett avvisande av massproduktion. Mission möbler är symmetrisk och enkel konstruktion. Platta skärmar, vertikala och horisontella linjer och synliga konstruktion är kännetecken beskicknings stil.

Mid-Century Modern

Mid-talet moderna möbler påverkades av den då populära 1950 skandinaviska möbler och har en ren, symmetrisk design stil präglas av djärva färger, rena linjer och oorganiska material, såsom plast och stål, även om vissa tall, mahogny och teak används. Mid-talet moderna designmöbler tenderar att vara låg på marken, med korta, smala ben, och minimalt smyckade.


Relaterade artiklar