Historia av japanska keramik

February 17

Historia av japanska keramik


Det finns fyra huvudtyper av keramik i Japan; lergods, oglaserade stengods, glaserade keramik och porslin. Keramik framkom över tio tusen år sedan under förhistorisk tid. Majoriteten av keramik tillverkad i Japan gjordes för utilitaristiska skäl, men ändå lyckas vara ganska vacker. Keramik är en gammal konst som har blivit mer sofistikerade och förfinats med perfektion av porslin ware.

Början

Framväxten av lergods i Japan går tillbaka till Jomon period. Denna neolitiska eran sträckte från 10.000 till 300 BC Framsteg i keramik av denna tid var på grund av införandet och påverkan av mer avancerade tekniker från områden i Kina och Korea. De flesta bitar var avsedda för lagring och funktioner som kannor, tekannor, kokkärl och vaser. Det finns också lämningar och statyetter religiösa ursprung.

Satsuma Ware

Satsuma ware har sitt ursprung i 1600-talet, och var gjord av brun lera. Satsuma ware är ett mellanting mellan porslin och keramik, eftersom det bränns vid en lägre temperatur än porslin. Prince Satsuma från den södra regionen av Kyushu Island etablerat en ugn med hjälp av koreanska keramiker. Funktionerna i Satsuma keramik är elfenbensfärgade, knastrade glasyr som är mycket dekorerad med polykroma färger och guld. Sent på 18th century, blev denna keramik så populär att lera från Kyushu ön transporterades till Awata, som ligger nära Kyoto, där Satsuma producerades och känd som Kyoto Satsuma. Denna keramik gjordes för att hålla jämna steg med västerländska krav på unika keramik.

Arita

Även med ursprung i 1600-talet var porslin kallas Arita eller Arita Blue & White. Generellt porslin med vit och blå underglasyrblâtt kallas Sometsuke. Detta porslin har en inky blå underglasyrblâtt och livliga intrikata siffror. På 1600-talet, denna typ av porslin var så populär i Japan att de inte kunde hålla jämna steg med efterfrågan, så Kina tillverkade och exporterade den till Japan för att hålla jämna steg med den japanska efterfrågan.

Imari

Idag namnet Imara appliceras på japanskt porslin i allmänhet. Namnet härstammar från hamnen i Imari nära Arita. Det här är porten där de flesta av keramik som produceras i Japan exporterades till utlandet. Olika stilar av Imari keramik är uppkallade efter de regioner som de produceras i, eller de familjer som utvecklat dem.

Ockuperade Japan

I slutet av andra världskriget de allierade styrkorna ockuperade Japan. Denna ockupation började 14 augusti 1945 och varade till den 28 april 1952. Under denna tid hälften av alla japanska exportvaror måste märkas med "Occupied Japan" eller "made in Occupied Japan". Majoriteten av föremål som de exporterade var köksutrustning och många av dem var föremål av keramik, såsom vaser, tallrikar och porslin. Försäljning av dessa poster bidrog till att återuppbygga landets ekonomi.


Relaterade artiklar