Historien om trädgårdstomtar

August 23

Historien om trädgårdstomtar


Gnomes är legendariska varelser som har varit en del av den västerländska kulturen i århundraden. Traditionen att placera små statyer av tomtar i trädgården har sina rötter i den 19: e talet, då man trodde att en gnome i trädgården skulle bringa lycka till ett hem. Sedan dess har trädgårdstomtar hade en minnesvärd historia, fylld med perioder av popularitet, kontroverser, nedgång och uppsving.

Legendary tomtar

Enligt europeiska legender, är gnome en liten gubbe med en lång vit skägg som bor under jord. Gnomes visas som tecken i sagor, inklusive berättelser om bröderna Grimm. I Tyskland har tomtar även känd som dvärgar och var ofta som gruvarbetare med spetsiga röda hattar. Tyska tomtar var prototyper för dvärgar i 1933 Disney tecknade versionen av "Snövit och de sju dvärgarna."

Ursprunget till trädgården Gnome

Historien om trädgårdstomtar


Den föddes i trädgården gnome har identifierats som en liten tysk stad som heter Graefenroda. I slutet av 19-talet, hantverkare i Graefenroda skapade små lera figurer som föreställer djur och karaktärer från folklore. Två män redovisas som producerar de första trädgård gnome figuriner i Graefenroda runt 1872: Philipp Griebel och augusti HEISSNER. Deras tidiga trädgårdstomtar kallades "der Gartenzwerg" och blev snart förekommer i trädgårdar i hela Europa. Populariteten av dessa tyska trädgårdstomtar fortsatte under flera decennier.

Nedgång och pånyttfödelse av trädgårdstomtar

Historien om trädgårdstomtar


Från början av första världskriget 1914 till slutet av andra världskriget 1945, produktion av trädgårdstomtar från Tyskland minskade. Det var inte förrän på 1950-talet som en renässans inträffat och produktion av keramiska trädgårdstomtar började igen. På 1960-talet var billig plast och harts tomtar från andra delar av världen introducerades och blev snabbt en konkurrenskraftig produkt. Utformningen av dessa trädgårdstomtar påverkades av Disney skildring av tomtar som söta figurer med individuella egenskaper och personligheter. Dessa moderna tomtar har utformats med tilltalande ansiktsdrag och visades delta i en mängd olika aktiviteter såsom fiske, trädgårdsarbete och spela musikinstrument.

Resa GnomesEn del av den nuvarande popularitet trädgårdstomtar kan bero på en spratt som kallas "The Traveling Gnome", som börjar med att stjäla en gnome från sin trädgård, tar det med på en resa och fotografera den i olika exotiska platser. Den gnome sedan tillbaka till sin ägare med fotografier, ofta i smyg. Den första posten i en resande gnome sägs ha förekommit i en Sydney, Australien, tidningshistoria 1986. En resande gnome också dök upp i 2001 filmen "Amelie", och under 2004, online resebyrå Travelocity lanserat en viral marknadsföringskampanj kallas "Var är min Gnome?" Den resande gnome är nu den officiella maskot och logotyp Travelocity. Dessa och andra popkulturreferenser till trädgårdstomtar har bidragit till att öka populariteten av dessa traditionella gård ornament.

Garden Gnomes dag

Trädgårdstomtar finns för närvarande mer populär än någonsin. Siffran trädgården gnome är omedelbart igenkännbar och ses som en universell symbol för fantasier. Det finns dock en del kontroverser i samband med dem. Kungliga Trädgårdsodling Society of Britain har förbjudit uppkomsten av trädgårdstomtar från sina officiella trädgård visar, att kalla dem en distraktion. Om tidigare historia är en indikator kommer trädgårdstomtar överleva denna dämpning och fortsätta att bringa lycka till trädgårdsmästare överallt.


Relaterade artiklar