Hur man skriver ett manus till en dokumentär

May 17

Hur man skriver ett manus till en dokumentär


Dokumentärer är berättelser om verkliga livet. Dina ämnen kommer att ha sina egna tankar så att din dokumentär script måste vara flexibel, särskilt i början av projektet. Men för att fokusera på innehållet i ditt filmade behöver du en skytte manus i början och en redigering skript i slutet av projektet. Här är hur du kan skriva din dokumentär manus.

Instruktioner

Första Script eller Shooting Script

• Har din dokumentär ämnet helt forskat. Innan du börja filma, måste du ha en uppfattning om vad din berättelse kommer att bli. Som med dramatiska filmer, måste det finnas intressanta karaktärer, konflikter och tomter. Till skillnad från dramatiska filmer, bör dessa förekommer naturligt, utan att leda folket i din dokumentär.

• Skriv ner en översikt över vad du tror att din dokumentär kommer att handla om. Denna översikt bör inkludera karaktärerna, deras konflikter och hur du föreställa dig deras konflikt kommer att lösas. Din dokumentär kommer att förändras när du börjar skjuta, så just nu allt du behöver är en vag kontur.

• Skapa en lista med frågor som du vill ställa dina karaktärer. Dessa frågor kommer att bidra till att utveckla karaktärerna och undersöka deras konflikt. Som du skjuter, kommer dina karaktärernas svar ger dig kött av din dokumentär.

• Börja skytte, nu när ditt skytte manus är klar. Se till att du täcker alla de frågor du hade, men vara beredd att ta din dokumentär i en annan riktning om en ny, bättre konflikt uppstår. Som din konflikt förändras, hålla redigering du skjuter manus.

Andra Script eller Post skjuta Script

• Fyll i alla ditt filmade, och börja din post-shoot manus. Syftet med detta script är att hjälpa dig eller din redaktör vet exakt vad de ska göra för att slutföra projektet.

• Välj de scener som du sköt som bäst utveckla dina karaktärer, konflikter och tomt. Skriv en översikt över de scener som du tänker använda i din slutliga dokumentär.

• Skriv, ord för ord, manus till din dokumentär. Detta innebär att du kommer att skriva dialog dina karaktärer såväl som berättare dialog. Kom ihåg, måste ditt manus vara fullständig så att en annan person som redigerar din dokumentär kommer att minska dialog precis som du tänkt.


Relaterade artiklar