Näckros tillväxttakt

November 24Näckrosor kan vara ett attraktivt komplement till alla bakgård damm ekosystem. Inte bara är dessa flytande blommor färgstarka och iögonfallande, men de kan hjälpa skugga dammen från solljus, minska algtillväxt och leverans fisk och andra vattendjur med mat och husrum. När de växer utom kontroll, men de kan bli ett problem.

Invasiva Waterlilies

Vissa typer av näckrosor har en sådan snabb tillväxttakt som de anses inte en hälsosam tillägg till en damm miljö, utan i stället klassificeras som en invasiv ogräs. Den gula näckros återges genom både frön och rhizomer under vattnet, och mognar så snabbt att det helt kan täcka ytan av en liten damm i några veckor. Ju högre näringsinnehåll i vattnet, desto mer snabbt gula näckrosor växer, tills de tömma en stor mängd av vattnets näringsinnehåll. Även känd som Spatterdock dessa näckrosor inte bara växer oerhört snabbt, men också producera blad som flyter ovanpå vattnet och blad som är nedsänkta, vilket gör det till en snabb process för dammen för att bli omsprungen.

Icke-invasiv Waterlilies

Näckrosor som anses noninvasive har en mycket långsammare tillväxttakt. Doftande näckros är en sort som fortfarande kan helt täcker ett stort område, såsom en sjö, men eftersom det växer mycket långsammare än den gula näckros, är det mer hanterbart. Även reproduktionsprocessen av doftande näckros tar flera dagar att slutföra, eftersom blommorna släpper endast vissa frön och pollen vissa dagar. Men som med den gula näckros, är den hastighet med vilken den doftande näckros mognar starkt beroende av näringsämnen i vattnet. Typiskt, efter att dö ut till rhizomer under vintermånaderna, kommer doftande näckros växa löv på våren och vara fullt blommande i maj.

Kontroll Metoder

Styra tillväxttakten för näckros --- om en invasiv eller icke-invasiv art --- är viktigt för det allmänna hälsotillståndet i dammen. Plantering andra typer av växter i botten av dammen kommer att hålla näringsnivå ner, eftersom de också använder vad som finns i vattnet. Detta kan bromsa tillväxten av de mest produktiva waterlilies, och kommer också att bidra till att hålla alger till ett minimum. Det finns färgämnen tillgängliga som är säkra att använda i en damm miljö; dessa färgämnen kommer att färga vattnet och förhindra ljus från att nå genom ytan till rhizomer, och kommer att bromsa tillväxten. Dra näckrosor är vanligtvis bara en tillfällig korrigering, eftersom de återger prolifically.

Oro

Eftersom näckrosor har en sådan snabb tillväxt, vara absolut säker på att du vill ta med dem i en damm innan faktiskt införa dem; när de väl är etablerade, de är svåra att bli av med. Skuggan skapas av attraktiva bladen kan hindra solen från att nå andra växter och vattenlevande organismer, och snabbt växande växter kan också ta bort en stor del av vattnets näringsinnehåll.


Relaterade artiklar