Grödor som växer bra i lerjord

February 10

Grödor som växer bra i lerjord


Lerjordar, som är tyngre än andra typer av jordar, behålla vatten mycket bra, ibland alltför väl för vissa trädgårdsväxter. Vissa grödor frodas och växer bra även i tunga lerjordar, medan andra inte kommer att göra bra alls. Läs om vilka grödor att plantera i lera rika jordarter, och har en framgångsrik köksträdgård även i fuktiga, tunga markförhållanden.

PotatisPotatis har en stor, stark rotsystem som driver igenom även tunga, fuktrika lerjordar. Växt potatis grödor i rader, 70 till 85 cm (28 till 34 tum) från varandra, i grunda diken ca 10 cm (4 tum) djup. Efter att ha placerat potatisen, täcka dem i jordhögar 2,5 till 5 cm (1 till 2 tum) hög. Potatis föredrar väldränerad jord, som lera är inte så tillsätt 2,5 cm (1 tum) tjockt lager av kompost till jorden efter plantering potatisen. Implementera ett bevattningssystem är en bra lösning för att minska vattenhalten i potatisskörden jord.

Ärter

Grödor som växer bra i lerjord


Ärter är en gemensam vinelike trädgård gröda, som växer i lerjord. Ärtor kommer inte att växa i temperaturer över 29,4 grader C (85 grader F), så växt ärter tidigt på våren. Plantorna växer i ungefär 60 dagar innan förfall. Växt ärtor i raderna 30 till 45 cm (12 till 18 tum) bred längs staket, eller ge dem pinnar eller en spaljé för att ge stöd. Ärtor växer i många jordtyper, inklusive tung lera, även om de föredrar väldränerad webbplatser.

Bladgrönsaker

Grödor som växer bra i lerjord


Lummiga grönsaksodlingar, inklusive kål och grönkål, växer i lerjord. Växt bladgrönsaker i slutet av våren eller försommaren, som lerjordar kan inte värma så snabbt som andra jordarter. Vid plantering kål på lerjordar, lägg kompost och gödsel till plantering sängen för att berika jorden. Placera kål när det får fullt solljus med bara ljus eller intermittent skugga hela dagen.


Relaterade artiklar