DIY hemlagad gångjärns hoptappning jigg

June 14Du behöver inte köpa dina dörrar pre-gångjärn. Du kan göra din egen gångjärn hoptappning jigg och använda den om och om igen. Nästan alla gångjärn har samma storlek, de har standardiserats för att fungera universellt. Den enda skillnaden är yttre och inre storlekar. Ett gångjärn hoptappning jigg rutter en 3 mm (1/8 tum) djupt intryck av gångjärnet. Para jiggen med en 3 mm (1/8 tum) router bussning som rider längs sidorna på jiggen och du kan rutt gångjärns tapphål på någon dörr du vill.

Instruktioner

• Stäng av gångjärn på en 90-graders vinkel och placera den platta delen av gångjärnet på Masonite som om du skulle dirigera gångjärn i Masonite. Använd den runda cylindern av gångjärnet till ruta gångjärnet mot kanten av masonit.

• Använd en penna för att rita runt leden. Med användning av en linjal dra en duplikat linje runt omkretsen av blyertslinjen för att göra leden spårning 3 mm (1/8 tum) större än den ursprungliga spårning.

• Klipp ut större spårning på en bandsåg, men inte skära av linjen. Använd en liten trä rasp att lämna öppningen ut till linjen. Använd en hand block till sand och blanda linjen slät.

• Installera en 6 mm (1/4 tum) skäret i routern. Installera en 3 mm (1/8 tum) bussning i det runda hålet i routern bas. Routern bitars bör sträcka sig 3 mm (1/8 tum) ned förbi änden av bussningen.

• Spika jiggen till en bit av test trä. Slå på routern och sänk bit ner i jiggen. Följ omkretsen av jiggen med routern, låta bussn rida längs kanten av jiggen. Flytta routern och tillbaka för att skära bort allt av träet inuti jiggen.

• Bänd av jiggen med en skruvmejsel. Test passar gångjärnet gångjärnet instick som du bara klippa ut. Om gångjärnet är för hårt, lämna kanterna av jiggen något. Kör ett annat test routing och fil igen om det behövs tills jiggen passar tätt men inte för hårt.


Relaterade artiklar