Vilka är de främsta användningsområden för Niobium?

January 10

Vilka är de främsta användningsområden för Niobium?


År 1801, engelska kemisten Charles Hatchett fastställt att ett prov av mineral columbite han analysera innehöll en okänd faktor, som han kallade niob. Men fortfarande hänvisade till vissa som niob, har dess officiella namn sedan 1950 varit niob - efter Niobe, barnbarn till Zeus och dotter till Tantalus i den grekiska mytologin. Niob har ett antal användningsområden, från att göra smycken till att supraledare.

Beskrivning

Niob, vars atomnummer är 41, har en atomvikt av 92,90638. Denna mjuka, glänsande grå-vit metall är segt, smidbart och resistent mot korrosion. Fast vid rumstemperatur, smälter den vid 2477 grader C, och kokar vid 4743 ° C Niob förekommer tillsammans med elementet tantal i mineral columbite och pyroklor; i själva verket de två elementen är så lika att niob var vid första misstas för tantal.

Stål och Super

Stålindustrin är den största konsumenten av niob. Eftersom niob stärker och ökar värmebeständighet av stål, är det en viktig ingrediens i många ofta använda stållegeringar. Till exempel; bilar, flygplan, järnvägar, olje- och gasledningar och många byggnader och broar har komponenter tillverkade av höghållfasta, låglegerat (HSLA) stål som innehåller en liten andel av niob. Legeringar av rostfritt stål som används i kärnreaktorer och skärverktyg innehåller också niob. Niob kombinerar också med nickel, järn eller andra metaller för att bilda superlegeringar, som används i raketer, jetmotorer och turbiner.

Supraledare

När kyls till -228 grader C, erbjuder niob inget motstånd mot flödet av el, vilket gör det till en supraledare. På grund av dess supraledande egenskaper, niob används för att göra mycket kraftfulla magneter. Till exempel; de supraledande magneterna i magnetisk resonanstomografi (MRT) enheter använder trådar gjorda av legeringar av niob och tenn eller titan. Partikelacceleratorer använder niob som en supraledande material samt.

Diverse användningar

Niob har användning i en rad andra områden. Ljus och hypoallergena, niob är ett vanligt material för framställning av smycken och används i vissa kirurgiska implantat. Dess hög dielektricitetskonstant gör det till ett bra substitut för tantal kondensatorer och eftersom tillsats niob ger glas ett högt brytningsindex, metallen används i glasögon och kameralinser. Dessutom, tillägger anodiserad niob färg till minnesmynt och smycken.


Relaterade artiklar