Varför Cotton Wrinkle?

June 7

Varför Cotton Wrinkle?


Bomull har odlats och används för att göra tyger i minst 7000 år, men en av dess stora nackdelar är dess tendens att skrynklas. Rynkar i bomull är lätt att förklara, men kan vara svårt att undvika.

Hur rynkor igång: Bära Det

Varför Cotton Wrinkle?


Bomull består av kedjor av cellulosa som hålls samman av en vätebindning. Under bära dessa obligationer sträcks och bryts när du rör dig. När de ursprungliga obligationerna bryts nya obligationer form nästan aldrig i den ursprungliga platsen.

Hur rynkor igång: Tvätta det

Varför Cotton Wrinkle?


Vatten består av väte och syre. De molekylära bindningar som håller bomullsfibrer på plats är också gjorda av väte. Vatten tränger in i området mellan molekylerna, vilket gör att de gamla obligationer för att lösa upp och nya bindningar bildas. Eftersom tyget torkar de nya obligationerna låsas på plats.

Hur Rynkor igång: Värme Det

Varför Cotton Wrinkle?


Värme är en annan orsak till rynkor i bomullstyger. Den höga temperaturen bryter ner vätebindningar i tyget och fibrerna blir mindre stel, ger dem möjlighet att flytta in i något olika positioner. Eftersom tyget svalnar dessa nya obligationer låses på plats, vilket resulterar i rynkor.


Relaterade artiklar