Prozac Viktminskning & viktökning

August 8

Prozac Viktminskning & viktökning


Prozac är ett antidepressivt läkemedel från SSRI (selektiva serotoninåterupptagshämmare) familj. Eftersom det påverkar serotonin - en signalsubstans som ansvarar för humör och aptit - Prozac kan också leda till förändringar i vikt. Paradoxalt nog, biverkningar av Prozac omfattar både viktminskning och viktökning.

Subtyper av depression

Egentlig depression och atypisk depression är en av de vanligaste subtyper av sjukdomen. Även om de delar många likheter, förutsättningarna är också annorlunda i några viktiga sätt. Enligt HelpGuide.org innebär atypisk depression matmissbruk och försova, medan depression allmänhet orsakar viktminskning och sömnlöshet. Prozac kan orsaka viktökning eller förlust beroende på subtyp av depression inblandade. Andra faktorer som spelar en roll i vikt förändringar inkluderar doseringen av läkemedlet och personliga kroppskemi.

Prozac och viktminskning

Personer som lider av atypisk depression som svarar bra på behandling med Prozac upplever ibland en minskad aptit och vikt efter att ha påbörjat medicineringen. Enligt EMedTV.com, cirka 2 procent av personer som tar Prozac erfarenhet viktminskning, även om belopp som gått förlorat är ofta minimal. Detta tros vara orsakad genom att öka nivåerna av serotonin som den vänder symptomen av atypisk depression. Dessutom kan illamående och diarré som ibland förekommer som sidoeffekter också bidra till viktminskning.

Prozac och viktökning

Individer som tar Prozac för att behandla depression kan uppleva viktökning efter att ha påbörjat medicineringen. Eftersom vikt och aptitlöshet är symptom på depression, kan regleringen av serotonin nivåer ibland hjälpa till att förbättra en persons aptit, som i sin tur leder till viktökning. Enligt PsychologyToday.com, kan SSRI orsaka måttlig till svår viktökning hos vissa patienter, även om Prozac är mindre sannolikt att påverka vikt än Paxil eller Lexapro - två vanliga antidepressiva läkemedel i samma klass.

Off-Label Använd

Eftersom det kan orsaka viktminskning, är Prozac ibland utropat som en viktminskning stöd för personer som inte lider av depression. Även om det kan vara effektivt för detta ändamål, är Prozac allmänhet betraktas som en ineffektiv och opålitlig viktminskning stöd på grund av risken för biverkningar och risken för viktökning. Dessutom är mängden av vikt förlorade med Prozac i allmänhet inte tillräckligt stor för att motivera att det i avsaknad av depression eller andra psykiska tillstånd.

Varning

SSRI-mediciner som Prozac är skyldiga att bära en svart låda varning avseende ökade risker för självmord hos personer som tar dessa läkemedel. Om du upplever känslor av agitation eller tankar av självtillfogade skador, sök omedelbart medicinsk hjälp. Sluta aldrig att ta Prozac eller andra antidepressiva läkemedel plötsligt, eftersom detta ökar risken för negativa psykiska och fysiska effekter.


Relaterade artiklar